DELA

Renligt och trendigt i nya butiker

Det öppnas nytt, läggs ner och flyttas en hel del bland Mariehamns butiker nu.
På fredag öppnas till exempel en ny butik med dammode, och Niklas Kjeldsen kommer efter 25 år att överlåta vykortsförsäljningen till nya ägare.
På fredag utökas utbudet av damkläder i staden. I Gefotos lokaler i Sittkoffs öppnar Susanne Karlsson butiken SoFia mode och design.
– Jag ska sälja kläder för kvinnor i olika åldrar. Mina märken är helt nya för Mariehamn, avslöjar Susanne Karlsson.
Butiken kommer även att sälja en del inom inredning och Karlsson kallar den för en livsstilsbutik. Hon var tidigare med och drev klädbutiken Tara och har även jobbat med möbler och inredning.
– Det här blir en mixad kompott av mina intressen, säger Karlsson.

Gefoto krymper
I och med hennes inflytt blir Gefotos lokaler mindre. Ateljéverksamheten som tidigare var i den delen av butiken som vetter mot gatan kommer att flyttas.
– Den kostar för mycket pengar och används för lite, säger Karolina Holmström, på Gefoto.
Var man ska ha ateljén i stället är inte bestämt.

Mindre Bazar
Även godis- och maskeradbutiken Bazar ska flytta till Sittkoffs. Vid årsskiftet flyttar ägare Gunilla Lindroos-Friman butiken till Steel FM:s gamla lokal. Bazar ligger i dag i Apoteksgården som ska rivas. Den nya lokalen är 30 kvadratmeter mindre.
– Jag får krympa ihop mig lite och delvis minska ner på vissa grejer, men det är nytt och fräscht och jag känner mig optimistisk, säger Lindroos-Friman.

Mera städ
Sedan en månad tillbaka finns nya städfirman Cleanpartners vid Ålandsplan. Sune Jansson, som tidigare var delägare i Feja, bestämde sig för att öppna eget sedan han blivit utbränd.
– Jag sprang in i den bekanta väggen och tog på mig lite för mycket jobb, säger Jansson.
Förutom att sälja fosfatfria städmedel erbjuder han även tjänster som städplanering och utbildningar.

Nya vykortssäljare
Niklas vykort har sålt den åländska rörelsen av företaget. Ägaren Niklas Kjeldsen råkade ut för en arbetsolycka förra sommaren och klarar inte längre av arbetet.
– Det känns märkligt, jag har sålt otroliga mängder vykort under de 25 år jag funnits på Åland, säger Kjeldsen.
Nu måste han dra ett streck och försöka att inte börja plocka om på vykortshyllorna i butikerna.
– Jag får väl hålla lite koll på avstånd, säger han.
Vykortsförsäljningen på Åland kommer nu att tas över av Stefan Sundman och Krister Sandberg på Baltic Alandia. Försäljningen utomlands kommer Kjeldsen att trappa ner efter hand.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax