DELA

Regeringen begraver frågor i kommittér

Regeringspartierna förefaller tillsätta kommittér för att begrava frågor och inte för att lösa viktiga politiska problem. Det anser socialdemokraterna.
Vid partiets senaste styrelsemöte den 7 oktober gav Camilla Gunell en rapport om arbetet i den parlamentariska kommittén som ser över jordförvärvsreglerna och hembygdsrätten.
Allmänt tycker styrelsen att reglerna är bra. Problemet ligger på ett annat plan, menar sossarna.
– Regeringspartiernas osäkra hållning i frågorna väcker förvåning. Den som initierar ett utredningsarbete måste också veta vad man vill åstadkomma. Utredningen är inte svaret på problemen utan vägen för att lösa problemen, skriver partiordföranden Barbro Sundback i ett pressmeddelande.

Vill ha förslag
Jan Mattsson representerar socialdemokraterna i en parlamentarisk kommitté som ser över vallagstiftningen. Han delade med sig av sin erfarenhet från arbetet.
– Regeringspartierna förefaller tillsätta kommittér för att begrava frågor inte för att lösa viktiga politiska problem. Vi socialdemokrater vill se förändringar och vi vill aktivt bidra till lösningar som är i takt med tiden men det är regeringspartierna som har det primära ansvaret och de bör komma med konkreta förslag, sammanfattar Sundback.

Kongressdags
Den 8 november håller partiet kongress. Tre frågor står på dagordningen: arbetsmarknad, välfärd och Östersjön. Alla intresserade är välkomna att delta men endast medlemmar har rösträtt
– Med kongressen önskar vi öka partidemokratin och ge alla medlemmar direkt möjlighet att påverka partiets politik.
Meningen är att evenemanget ska institutionaliseras. För det krävs dock att stadgarna ändras.
– Styrelsen har gjort ändringsförslag som vi hoppas att höstmötet den 27 november kommer att godkänna.

ANNIKA KULLMAN