DELA

Rederitoppar rasar mot golfmotstånd

– Jag tror att vi kan vara säkra på att Ålands golfklubb får tillräckligt med hjälp av näringslivet för att driva den nya golfbanan. Jag är övertygad om att klubben får fram de pengar som behövs.
Det säger Björn Blomqvist, Eckerökoncernens chef, och backar därmed upp de röster som höjs för att landskapsregeringen inte ska ändra sig från de tidigare intentionerna att bygga den nya golfbanan i Godby-Ämnäs.
Läget är inte det bästa för dem som tror på att en ny golfbana som den bästa satsningen för Åland. Den blivande näringsministern Jan-Erik Mattsson (c) har låtit förstå att han hellre arbetar för en motorbana i Eckerö, och också i övrigt befinner sig golfbanesatsningen i politisk motvind.

”Bygg banan nu!”
Nya Åland har pratat med företrädare för Viking Line och Eckerökoncernen, och enigheten är total: Bygg banan nu!
Björn Blomqvist uttrycker sin ståndpunkt mycket tydligt.
– Det skulle vara bra om landskapet fattade byggbeslutet och kom till ett avtal med Ålands golfklubb om driften. Då kan klubben börja förhandla med näringslivet om pengar till driften. Det är svårt att nämna några summor, men vi har både fått signaler om att näringslivet är villigt att bidra och tittat på hur mycket vi själva kan gå in med. Jag är säker på att golfklubben får den hjälp som behövs med att få ihop pengarna.
Däremot är det – fortfarande – samhällets sak att bygga banan, anser han.
– Avkastningen kommer att spridas över en väldigt stor del av samhället. En typisk infrastrukturell satsning alltså.

På olika banor
Vikingdirektörerna Nils-Erik Eklund och Boris Ekman är av samma åsikt.
– Gotland har många banor, och också vi skulle kunna ha avsevärt fler än vi har i dag. Efterfrågan finns, och golfspelarna vill gärna spela på olika banor när de kommer. Jag hoppas verkligen att banan byggs i Godby-Ämnäs, säger Nils-Erik Eklund som ser framför sig nya banor också i skärgården.
Han tror inte på dem som hävdar att intresset för golf avtar. Tvärtom.
– Också aktuella undersökningar visar att golfspelare lämnar mycket pengar efter sig. Det finns ett stort intresse från näringslivets sida att medverka. Jag hoppas att politikerna lämnar de känslomässiga aspekterna åt sidan och baserar sina beslut på fakta.

”Djupt besvikna”
Boris Ekman har ”väldigt svårt att förstå” att politikerna börjar backa i det här läget. Mark finns, en kunnig entreprenör – Ålands golfklubb – är beredd att driva banan, näringslivet vill stöda med pengar för driften, kommunikationerna till Åland fungerar.
– Om Åland får en näringsminister som inte stöder en golfsatsning så är det många som blir djupt besvikna. Jag hoppas att det beror på att han inte har satt sig in i ämnet och att hans ställningstagande har påverkats av vulgärargumenten.
Han tror också att många stugägare och andra som kan komma att dra stor nytta av en golfsatsning ”möjligen skulle ha röstat annorlunda om de vetat att det skulle gå så här.”
– Det är obegripligt att politikerna tvekar. Det här är ju en kanonsatsning!

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax