DELA

Rederier: Ingen fara för terrordåd

Viking Line och Rederi ab Eckerö känner inget behov av att skärpa säkerhetsrutinerna. Men det betyder inte att man inte gör kontroller – det mesta är sekretessbelagt.
Viking Lines vd Mikael Backman har tidigare arbetat på kryssningsfartyg i Karibien och säger att det självklart finns en annan typ av säkerhetskontroller där.
– Där förekommer skottlossningar, bombningar och kapningar. Här händer inte sådant. USA är ett land i krig, här finns inga Al qaida, säger han.

Trygga fartyg
Att säkerheten på västra Östersjöns fartyg skulle vara bristfällig kan han inte alls hålla med om.
– Det händer inte mer på färjorna än det gör i till exempel Helsingfors och Stockholm. Jag ser det som att fartygen är så trygga som de platser de går mellan. Om någon bombade Helsingfors eller Ålands landskapsregering skulle jag bli mer orolig.
Det finns alltså ingen orsak att skärpa identitetskontrollerna?
– Jag kan inte se det. Vi har inga tjetjener eller andra utländska grupper som åker med oss. Man kollar inte folks identitet mellan Torneå och Haparanda heller.

Polisens bedömning
Viking Lines trafikchef Dan Roberts anser också att säkerheten är tillräcklig, men man gör bedömningar av läget om något särskilt händer.
– Vi följer ISPS-koden och de direktiv vi får från myndigheterna. Det är polisen som bedömer hur riskfyllda olika situationer är och vi samverkar med dem.
Desto mer kan han inte säga om de säkerhetsrutiner som utförs i hamnar och på fartyg.
– Vi pratar inte så mycket om våra rutiner, det mesta är sekretessbelagt.

Hoten kommer närmare
Säkerhetschefen på Rederi ab Eckerö, Jerry Bergman, följer samma linje – sannolikheten för terrorhot är inte så stor på Östersjön.
– Men vi följer hela tiden med vad som händer i omvärlden och myndigheterna höjer säkerhetsnivån när det anses nödvändigt, säger han.
Bergman kan ändå hålla med om att hoten kommer närmare och att man aldrig kan vara helt säker.
– Ingen hade trott att Ålandsbanken skulle rånas heller.

TANJA LÖNNQVIST


redaktion@nyan.ax