DELA

Rallyförare skapar åländskt frimärke

Rallyföraren Marcus Grönholm står för ett av de 15 frimärken som Posten på Åland ger ut nästa år. Frimärket visar en grusväg och fastbränt på ytan finns äkta åländsk granit.

Posten utkommer med 12-15 nya frimärken varje år. En arbetsgrupp diskuterar konstnärer och försöker få så stor spridning i ämnesområdena som möjligt. Nästa år kommer Posten dessutom att införa frimärken med beteckningarna Inrikes, Utrikes och Europa. Första- och andraklassmärkena försvinner i samma veva.
– Men man kan fortfarande använda gamla frimärken, säger informationsansvarige Katja Rikberg.

Fiskar är temat för de två frimärken som ges ut den 1 februari. Motiven, en abborre och en gös, kommer från ett gammalt bildverk från 1800-talet.
– Själva fiskarna kommer att glittra, berättar Katja Rikberg.Den 27 mars ges årets frankeringsetikett ut. Motivet är en bondros målad av Inga-Karin Eriksson. Med den avslutas en treårig serie med gamla trädgårdsväxter.

 Juha Pykäläinen
står för Ålands bidrag i den nordiska serien med nordisk mytologi som kommer ut samma dag. Han har avbildat Drottningkleven i Geta Isaksö.
Naturmotiv

Två frimärken i serien Naturmiljöer från Åland lanseras den 15 april. Nyans fotograf Erkki Santamala har avbildat björkhagar i Lumparland.

 

 

 
Kjell Söderlund
tagit en bild från Badhusberget i Mariehamn.

 

 Den 9 maj är det dags för Europafrimärket på temat brevskrivande. Formgivaren Cecilia Mattsson valt att skildra en väntande sjömanshustru. På märket finns också ett brev, skrivet på 1840-talet av en åländsk kvinna.
Samma dag ges tre helsakskort med grafiska bilder av designern Lotta Jansdotter ut. Den 9 maj är också första försäljningsdag för Juha Pykäläinens OS-märke.
– Det är första gången vi ger ut ett trekantigt frimärke, säger Katja Rikberg.


Populära
Fyrar är ett populärt motiv hos samlare. Posten har anlitat de kända svenska konstnärerna Martin Mörck och Lasse Sjööblom som graverar en varsin bild av Bogskär och Kökarsören.
Kjell Söderlunds fotografier av Marhällan och Gustaf Dalén pryder övriga två frimärken som ges ut den 6 juni.

 

 

 


Tidigare har bland andra Lill Lindfors, Björn Borg, Mauno Koivisto och Mark Levengood fått chansen att skapa ett frimärke i serien Mitt Åland.
I år är det den finlandssvenska rallyföraren Marcus Grönholms tur. Märket pryds av en grusväg och ett österrikiskt tryckeri har fått i uppgift att bränna fast åländsk granit på frimärket. På sidan av märket avbildas Grönholms och hans mentala tränare Christoph Treijers profiler.


Aktuellt tema
Efter sommarens bondbröllop i Helsingfors är frimärket Åländsk bondbrud högaktuellt. Det ges ut den 15 augusti och är en avbild av den åländske konstnären Karl Emanuel Janssons kända tavla.
Den 9 oktober är det så dags för årets sista frimärken. Mari Stefansdotter har skapat på temat ridsport för serien mina frimärken. Eva-Jo Hancock har avbildat en ängel och på frimärket har jordklotet täckts av ett hologram. Julmärkena är nästa år skapade av Marianne Häggblom.
Det står också klart att det blir designern och Nya Ålands modeskribent Minna Palmqvist som kommer att rita 2008-års utställningskort. Temat är postkläder i olika länder.
En ny upplaga av boken ”Ålands frimärken berättar”, för åren 2006–2007, ges ut den 9 oktober. Texterna är skrivna av Michael Hancock, Giséla Linde, Sandra Rasmussen, Eva-Jo Hancock och Yvonne de Geer.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax