DELA

Räddad fiskare vägrade ersätta förstörd motor

Brändöborna ställde upp och räddade livet på en lettisk fiskare i fredags. Som tack vägrade gruppen på 12 fiskare att betala för snurran som förstördes och för den skadade båten.
– Deras ledare spottade mig åt ögonen, bokstavligt talat, säger stugbyns ägare Lars Pettersson.
Men mest ledsen är ändå Lars Pettersson över polisens agerande.
– De kom inte till hjälp, trots att här var riktigt hotfullt. Jag sade att jag polisanmäler det här, men inte tog polisen det åt öronen vad jag förstår.


Ignorerade varningen
Det var i torsdags kväll som gruppen med fiskare från Lettland kom till Brändö. De fick en varning att inte bege sig ut på sjön i det hårda vädret som var ännu på fredagen. Men den varningen brydde de sig inte om och tre av fiskarna råkade ut för en olycka.
– Jag vet inte hur det gått till, men de kantrade båten och hamnade i vattnet, öster om Brändö. Två av dem tog sig i land och gick upp till en sommarstuga, till en tant som bor där. Hon ringde upp bekanta i Brändö och jag fick reda på olyckan och vi slog larm.


I livsfara
Den tredje fiskaren låg kvar i strandstenarna och blev kraftigt nerkyld, som Nya Åland berättade i går.
– De orkade inte dra upp honom, det var en stor bjässe till karl. När han sedan kom upp fick han dropp och syrgas och sedan kom helikoptern efter ett tag och förde honom till Åbo. Han var i livsfara och kan tacka brändöborna för att han lever idag. Men de tog inte så mycket notis om det när han kom tillbaka, säger Lars Pettersson.


Mer och mer hotfullt
Redan på lördagen var fiskaren tillbaka på Brändö och fisket kunde fortsätta. På söndagen tog stugbyägaren upp frågan om ersättning för det som blev förstört i olyckan.
– Vi började mjukt och försiktigt och pruta av lite undan för undan. Jag trodde jag skulle få en uppgörelse med dem, men det blev mer och mer hotfulla resonemang. Till slut så orkade vi inte längre och jag sade att jag ringer polisen.


Polisen ville inte
Men polisen ville inte ta tag i saken.
– De sade att det är inget brott, så de kan inget göra. Jag känner mig helt maktlös. Den lettiska gruppens ledare spottade mig i ögonen och sade att ”du kan ta dig i röven med pengarna”.
Det som blev förstört vid olyckan var en 4 hk Yamaha utombordsmotor, nyinköpt i somras.
– Båten låg avig och slog med motorn i strandstenarna över hela natten till lördag. Motorn är helt knäckt och båten med är skadad. Åror och luckor är borta.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax