DELA

Polisen: Anmäl alltid skadegörelse

– Det är synnerligen viktigt att polisanmäla för då kan olika gärningar kopplas ihop och brottserier klaras upp.
Det säger kommissarie Henrik Hagelberg med anledning av de ökande antalet skadegörelser.
Nya Åland berättade i går om vågen av vandalism och ofog som lämnar spår av bland annat trasiga glasrutor och nerrivna postlådor, skyltar och stängsel runtom i landskapet.
Och anmälningarna fortsätter att komma in till polisen.
– I dag har vi bland annat fått in anmälningar gällande skadegörelse på flera postlådor i Finström Emkarby och Pålsböle. Detta ska ha skett under kvällen/natten mellan tisdag och onsdag.
Det berättar Henrik Hagelberg, som är kommissarie vid brottsmålsavdelningen.

Mer på sommaren
Det brukar årligen komma in över 300 anmälningar om skadegörelse till den åländska polisen. Det vanliga är att egendomsbrotten ökar betydligt under sommarmånaderna, men nu har polisen noterat en viss ökning även under hösten.
– Polisen utreder dessa gärningar, men det är ännu för tidigt att säga något om resultat eller misstänkta. Spår och bevis samlas på brottsplatserna och analyseras i laboratorium, vilket tar tid, förklarar Hagelberg.
Polisen uppmanar alla som blivit utsatta för något brott att anmäla det.
– Det är synnerligen viktigt. Ett genombrott i en mindre utredning kan vara det som gör att en större brottshärva kan nystas upp. Så att anmäla brotten till polisen är mycket viktigt, förklarar Henrik Hagelberg.

Söker vittnen
Har någon information om skadegörelsen på postlådorna i Finström så önskar polisen att man tar kontakt på telefonnummer 527 100. Det går bra att ringa dygnet runt.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax