DELA

Planer på Föglö: Hotell under vattenytan

Ett internationellt konsortium vill bygga ett lyxhotell under vattenytan nära Degerby i Föglö.
En klotformat byggnad med tak och väggar i genomskinligt plexiglas, och starka strålkastare som gör det möjligt för de förmögna gästerna att studera havslivet och färjor som passerar dygnet runt.
Det är målet för de företagare som i skymundan planerat den exklusiva satsningen.
Bolaget som bildats för ändamålet leds enligt Nya Ålands källa av Rysslands sjunde och tolfte rikaste oligarker. En styrelsemedlem, den lettiska snabbmatsföretagaren Lirpa Tetmäks, har varit mantalsskriven på Föglö sedan 2007 och kan snart få hembygdsrätt.
Hotellet med plats för 26 gäster skall fästas vid havsbottnen med ett femtiotal ankare, och ha en ubåtsdocka för besökare som vill undvika uppmärksamhet.
Konsortiet har via sitt juridiska ombud också förklarat sig redo att finansiera en ombyggnad av Skarven, så att gäster kan slussas från färjan till hotellets reception via ett incheckningsrör.

Historisk plats
Att man valt just Föglö för hotellprojektet är ingen slump. En av de tyngsta investerarna, telekommiljardären Metsys Vitarepo, är mycket intresserad av rysk militärhistoria och i synnerhet sjöslag. På Föglö finns vrakrester efter slaget mellan ryska och svenska flottan vid Ledfjärden 1720. Ryssarnas huvudbas låg då vid Flisö nära Degerby.
Nya Åland har fått ta del av en preliminär miljökonsekvensbedömning (PMKB) där Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) pekar på ett antal brister. Hotellets runda tak kan sticka upp ovanför ytan som en stor plexiglasboll när vattenståndet är som lägst.
ÅMHM godkänner inte heller att hotellet tömmer sina latrintankar på Skarven via incheckningsröret.
En fördel är att hotellbyggarna vill satsa på närproducerad mat som skapar arbetsplatser. Fiskeintresserade gäster skall kunna lägga nät på traditionellt vis, med lokalbefolkning vid årorna, och sedan följa med på hotellbarens storbildsskärmar när fisken fastnar i nätet. En känd åländsk kock tillreder deras fångst med grädde och smör från ÅCA.

Inga dokument
Varken Föglö kommun eller landskapsregeringen har registrerat ansökningar eller någon annan skriftlig dokumentation av byggplanerna.
– Investerarna vill på inga villkor synas. De vet vem man skall tala med och de är redo att betala mycket för att få som de vill, säger Nya Ålands källa.
Anmärkningar mot hotellbygget bör lämnas in senast i dag.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax