DELA

Nya Åland ber om ursäkt

I torsdags gjorde Nya Åland en valpejling. På samma sätt som vi gjort under många år och flera val samlades röster in i Mariehamn och Godby. Vi räknade rösterna som vi brukar, viktade dem mot valresultatet från det förra valet och fick fram siffror som till viss del var överraskande men inte orimliga.

Efter det har vi fått information om att flera partier på olika sätt försökt påverka pejlingen, dels genom att snabbt trumma upp folk till att rösta, dels genom att medvetet ljuga om vilket parti man röstade på förra gången.
Försöken att påverka resultatet genom att rusa till och rösta kände vi till, och har försökt motverka genom att byta tider och platser för pejlingen och genom att röra oss snabbare från plats till plats.
Mot den senare metoden kan vi inget göra. En gatupejling är, som vi noga påpekat varje gång vi gjort en, ett ögonblicks verk och på inga sätt vetenskapligt hållbar. Tidigare år har pejlingarna ändå gett en hyfsad indikation om hur valvindarna blåser.
Med den information vi i dag har kan vi inte ens säga det. Jag skäms över att säga det, men vi har blivit lurade. Som journalist får man inte vara godtrogen, och det har vi uppenbarligen varit när vi tog för givet att våra politiker även i valtider strävar till att vara ärliga, och till att låta folket välja.

Jag vill be Nya Ålands läsare om ursäkt, och be er att strunta i resultatet av den senaste pejlingen. Vi vet inte hur många politiker som hann fram, och vi vet inte vilka som skrev vad på sina lappar.
Till de politiska partierna, av vilka inte ett enda hållit sig för goda för att spela elakt spel, har jag bara en sak att säga: Skäms!
I framtiden kommer Nya Åland att hitta andra metoder för att mäta folkopinionen.


Nina Fellman

chefredaktör
Nya Åland