DELA

Ny teknik för Mariehamns tryckeri

Mariehamns tryckeri har investerat i teknik som gör processfri framställning av tryckplåtar möjlig. Dessutom köper de snart in en digital tryckpress.
– Vi vill komma ut i världen, säger tryckeriets vd Klaus Pärnänen.
(På bilden tryckeriarbetaren Kerstin Ihander och Klaus Pärnänen framför den nya, miljövänligare CTP-anläggningen.)
Det är miljötänkandet som ligger i fokus då Mariehamns tryckeri investerat i en CTP-anläggning som kan framställa tryckplåtar processfritt. Det betyder i praktiken att ingen vätska behövs i produktionen av tryckplåtar.
– All tidigare framställning av tryckplåtar krävde kemikalier som inte var bra för miljön, säger Klaus Pärnänen.

Blir digitalt
Den nya CTP-anläggningen är enligt Pärnänen både säkrare och snabbare och ger en bättre punktåtervinning. Priset låg runt 100.000 euro.
– Själva plåtarna är också dyrare att framställa, men besparingen ligger i att vi dels slipper köpa in dyra vätskor, dels slipper betala dyrt för att bli av med vätskorna efter att vi använt dem, säger Klaus Pärnänen.
Den nya anläggningen installerades under den första veckan i januari, och som bäst pågår förhandlingar om tryckeriets nästa stora investering, en digital tryckpress.
– Den kommer vi att vara igång med under våren.
Den digitala tryckpressen gör det möjligt att göra fotoböcker, kalendrar och kort, och tekniken öppnar fler möjligheter.
– Man kan göra personliga tryck, alla kan till exempel få en personlig vinetikett, säger Klaus Pärnänen.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax