DELA

Ny (s)-styrelse ska föreslås

Barbro Sundback tillhör, trots många röster, valets stora förlorare.
Nu är det möjligt att hon kliver åt sidan i socialdemokraternas topp, men ännu har hon inte gett upp hoppet om regeringssamarbete.
Socialdemokraterna tappade hälften av sina mandat i och med söndagens lagtingsval. Förra valets stora röstmagnet Barbro Sundback backade kraftigt, men fick ändå flest röster av alla (s)-kandidater.
När Nyan ringer Sundback på måndagseftermiddagen ligger hon hemma och vilar.
Hur känns det så här dagen efter?
– Det känns just som dagen efter. Det är lite ansträngande och kämpigt. Jag har varit på kansliet hela dagen och vi har tröstat och peppat varandra.
Barbro Sundback säger att tillbakagången för socialdemokraterna i valet beror på ett flertal faktorer.
– Det är inte lätt för socialdemokraterna någon stans just nu. Det har blivit valnederlag i land efter land. När det är goda tider får man inte så mycket gehör för solidaritet och minskade inkomstklyftor.


Har varit otålig
I gårdagens tidning sa Sundback att hon skulle fundera på sitt eget röstras över natten. Nattsömnen kanske inte har gjort henne speciellt mycket klokare, men hon konstaterar att det blåser hårdare på toppen.
– Jag har haft många framträdande poster och då är man ständigt påpassad. Jag kanske inte alltid har tänkt efter tillräckligt.
Hur menar du?
– Man kanske borde reflektera mer när man gör uttalanden. Jag har kanske varit lite för otålig.
Barbro Sundback säger också att mobbinganklagelserna var svåra för henne, liksom skriverierna i tidningen Åland om hennes höga frånvaro i lagtinget.
– Jag har jobbat jättehårt och varit frånvarande de gångar jag varit på representation eller tagit emot grupper. I tidningen framstod det som att jag inte skulle ha tagit mitt uppdrag på allvar.


Ny styrelse?
Barbro Sundback säger att det nu är dags för henne att fundera över sin roll inom partiet. I dag har socialdemokraterna styrelsemöte och Sundback kommer då att föreslå att man ska ta fram förslag till en ny styrelse.
– Sedan får vi se vad styrelsen tycker.
Trots tillbakagången i valet har Barbro Sundback inte gett upp hoppet om att socialdemokraterna ska sitta med i nästa landskapsregering.
– Jag väntar på samtal och ska vara med och diskutera. Jag utesluter inte något.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax