DELA

Näringsministern: I högsta grad en politisk fråga

– Det här är inte en förvaltningsfråga. Det har blivit en i högsta grad politisk fråga.
Så säger näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) om den åtgärd i Skarven-soppan som sticker partiet mest i ögonen:
Förvaltningschef Arne Selanders beslut att polisanmäla hela ärendet.
Centern blåser nu till strid. Flera C-ledamöter i lagtinget är beredda att liksom Runar Karlsson rösta emot regeringen ifall det finns ett annat konkret alternativ, till exempel en samlingsregering.
Andra vill fortfarande att regeringen ska sitta kvar, men är trots det mycket kritiska till hanteringen av ärendet.
Men vi börjar från början och låter näringsminister Jan-Erik Mattsson, en av Centerns tre ministrar i landskapsregeringen, berätta om mötet på torsdagen förrförra veckan när revisionsrapporten var klar och förvaltningschefen informerade om resultatet och vilka åtgärdsalternativ som fanns.

Besked per telefon
Britt Lundberg och jag var närvarande från Centern, Veronica Thörnroos var sjuk och fick information av förvaltningschefen senare. På mötet nämndes polisanmälan, men jag fick uppfattningen att ärendet skulle tas upp igen till överläggning i landskapsregeringen på tisdagen förra veckan för att vi skulle förbereda ett beslut. I måndags åkte jag till Åbo och strax före ett fick jag pressmeddelandet om polisanmälan på min telefon. Då konstaterade jag att det lät betydligt värre än vi hade fått veta fem dagar tidigare. Det kändes konstigt. Jag känner mig lite förbigången.
Beskedet var att ärendet inte var politiskt utan förvaltningschefens sak.
– Men i dag är beslutet om polisanmälan i högsta grad politiskt och det kan komma att få väldigt oanade effekter.
Som vad då? Regeringskris?
– Det är ett slitet uttryck, men nu är det nog så nära regeringskris man kan komma även om ordet inte ännu har uttalats.
Läs mer i papperstidningen.

ANNIKA ORRE