DELA

Nappet-vinnare fiskade samma dag i Vårdö

Sista timmen och sista fisket för säsongen gav stora gäddor och vinster i Nyan-nappet i senior- respektive juniorklassen. Månadens vinnare i oktober heter David Danielsson (till vänster på bilden) och Mattias Nordlund.
David Danielsson, som till vardags arbetar vid Scantube, drog upp sin vinnargädda den 27 oktober. Den var var 108 cm lång och vägde 7,75 kg. Han fiskade som vanligt i sina hemmavatten i Vårdö och vinnargäddan fick han under den sista timmen av den dagens fiske.
Det blåste ganska bra den dagen men det var uppehållsväder.
– Jag hade varit ute från halv nio på morgonen med brorsan och vi fick upp 17 gäddor, de flesta runt ett par kilo. På eftermiddagen ville han i land men jag fick med mig en kompis och vi åkte ut på en timme till, berättar David Danielsson.
Det var då vinnargäddan slog till.

Känns direkt
– Det känns direkt när något stort hugger. De små gäddorna är mer ettriga, det är inte lika ettrigt men ett helt annat gung i spöet när man får en så pass stor gädda på kroken. Hjärtat börjar slå lite extra och det gäller att vara med hela tiden medan man försöker få upp den. Ibland håller den sig rätt lugn, ibland får den sina rusningar och far under båten eller akterlinan.
David bedömer att det tog 10 minuter, kanske en kvart, innan han hade gäddan i båten.
– Jag fick den inne i en vassvik ganska nära fasta Vårdö. Där har jag fått en hel gäddor tidigare.
Draget var en liten Buster Jerk, gult till färgen.
Det här var inte den första stora gädda som David dragit upp. I juni fick han en som var precis lika lång men som vägde betydligt mer, 11,5 kg. Med den gäddan kom han tvåa i Nyan-nappet för den månaden.
– Fiske har blivit mitt stora intresse. Jag är ute så ofta jag har tid och möjlighet, säger han och det är sportfiske som gäller.
Alla fiskar som tas upp slängs tillbaka om de inte är skadade. Så också vinnargäddan.
– Den släpptes efter fotograferingen.

Också i Vårdö
Oktobers största gädda i juniorklassen – klassen för dem som är 14 år och yngre – fångades av 13-åringen Mattias Nordlund i Jomala. Han var ute på säsongens (förmodligen) sista fiske med sin pappa Niclas Nordlund den 27 oktobersamma dag som vinnaren i seniorklassenoch de var också i Vårdö, närmare bestämt vid Granö.
– Vi skojade om Nyan-nappet när vi åkte ut och pratade om att ta upp en stor gädda. Därför tog vi med ett exemplar av Nyan för fotograferingen, berättar Niclas Nordlund.
Far och son fiskade i två timmar – utan ett enda hugg. Då förstod Niclas att goda råd är dyra om det skall bli någon Nyan-gädda och han ringde sin vän, fiskeguiden Mats Fagerlund och bad om tips.
Sedan fick vi fyra gäddor på 15 minuter! Mats menade att vi var ute på för djupt vatten så vi sökte upp en djupbrant och där fanns gäddorna.
Gäddan som vann juniorklassen i oktober var 81 cm lång och vägde 4,4 kg. Draget som gäddan högg på var en rödvit Westin Jerk.
– Gäddan simmade först efter draget och syntes från båten men den vände utan att hugga. På nästa kast kom den igen och högg nära båten.
Månadsvinnarna får varsitt dragpaket. På torsdag publiceras totalsegrarna i Nyan-nappet, det vill säga de som fått de längsta gäddorna under hela tävlingstiden.

HELENA FORSGÅRD