DELA

Mycket på gång för ÅUF

På sitt höstmöte i söndags planerade Ålands ungdomsförbund (ÅUF) kommande verksamhetsår.
Läger, teater och innebandy finns bland planerna.
På ÅUF:s höstmöte som hölls på Solbacka i Saltvik valdes ny styrelse för verksamhetsåret 2008. Återvald ordförande är Patrik Häggblom. Åsa Mattsson, Alexandra Gustafsson, Kjell Eriksson och Jimmy Fagerström sitter kvar i styrelsen. För två nya år återvaldes Christian Johansson. Helt nya är Kenneth Lindblom, Ida Mattsson och Matilda Erikson. Till suppleanter valdes Ann Skogberg och Linda Sundblom.
Förutom val av styrelse behandlades även verksamhetsplan och budget för kommande år.
– Förbundet planerar bland annat att arrangera fem dags- och veckoläger för barn och ungdomar, ett för barn i åldern 7-12 år och fyra läger för ungdomar från 13 år uppåt, berättar Ulf Schröder på ÅUF.
Av lägren är tre planerade till sommaren. Temat är skapande verksamhet, teater och ett cykelläger i den åländska skärgården.
Andra planer är att aktivera innebandyn igen och arrangera en turnering mellan ungdomsföreningarna. Även frågesporten kommer tillbaka efter ett längre uppehåll. Det uppskattade Move It-projektet i skolorna får en fortsättning nästa år.

Nytt vokalistkoncept
Schröder berättar att Vokalisttävlingen nästa år delas upp i två tävlingar.
– Det blir en nyinsatt ”Lilla Vokalisttävlingen” som är öppen för barn upp till 13 år och som kommer att ha två klasser, solist och duett. Den tävlingen planeras för februari. På påskannandagen i mars går sedan den traditionella Vokalisten av stapeln. Då får alla sångentusiaster från 13 år och uppåt delta i tre olika klasser; under och över 16 år samt duett.
ÅUF kommer fortsättningsvis att delta i både Summer In, evenemanget för skolavslutningen i Mariehamn, och musiktävlingen Unga Band.
Man planerar att sätta upp sommarteater på Bentes igen. I sommar kommer den andra av Krister Classons tre sommarfarser, Bröllop och Jäkelskap, att uppföras.
ÅUF:s ordförande Patrik Häggblom berättar om ett annat nytt projekt som förbundet har på gång
– Vi skall producera en tidning som skall skickas ut till alla hushåll. I tidningen presenteras de olika ungdomsföreningarna på Åland.
Blir det fler nummer eller bara ett?
– Vi har inte planerat någon tidning för nästa år, men vi skulle gärna ge ut en tidning nu och då.
Vem skall göra tidningen?
– Det har vi inte bestämt än. Vi har fått in flera ansökningar från personer som är intresserade.

Drogpolicy
I samband med höstmötet antog ÅUF en drogpolicy med ett tydligt ställningstagande om syftet, målet och grundreglerna för drogfri verksamhet.
– Det är i sig inget nytt för förbundet eftersom man alltid jobbat för att anordna drogfria evenemang, påpekar Ulf Schröder.

MALIN LUNDBERG