DELA

Misstänkt bomb nära flygplatsen

Ett föremål, som misstänktes innehålla sprängämnen, hittades i närheten av flygfältet, men utanför själva området, i söndags morse.
Efter undersökning kunde dock inkallade experter konstatera att föremålet var ofarligt.

På söndagsförmiddagen, klockan 10.16, fick polisen att samtal från en person som hade hittat ett misstänkt föremål i området vid norra inflygningen på flygfältet i Sviby, dock utanför själva flygfältsområdet. Personen uppgav att föremålet kunde tänkas innehålla sprängmedel.
– Föremålet var väldigt snarlikt en bomb, det såg ut som en sådan man sett på tv, jag själv skulle inte gått nära den, berättar överkonstapel Karl-Olof Westerlund för Nya Åland
Westerlund berättar att den åländska polisen fotograferade föremålet och skickade fotografiet till Åbo där en specialgrupp på bomber och farligt gods tog hand om det.
– De tog det på högsta allvar och skickade hit personal.
Ett större område spärrades av i närheten av flygfältet medan man inväntade personalen från Åbo.
– Eftersom föremålet befann sig nära flygplatsen var det ett riskabelt ställe och vi gjorde en ganska stor avspärrning. Specialgruppen från Åbo anlände vid trettontiden och vid klockan sexton kunde vi häva avspärrningarna då det hade konstaterats att den misstänkta bomben var en atrapp.
Westerlund berättar att polisen i dagsläget inte har någon misstänkt.
– Men vi hoppas att vi skall hitta de skyldiga till det här makabra skämtet. Det där var inte en grej som man bara tappar i skogen. Vi jobbar på.

Flög som vanligt
På flygplatsen vidtog man åtgärder då man informerats om den misstänkta bomben.
– Vi hade två avgångar till Helsinfors på söndagen och de avgick normalt, men eftersom föremålet låg så nära vårt område vidtog vi nödvändiga åtgärder. Jag kan inte gå in på vilka de är, säger flygplatschef Jim Häggblom, och tillägger:

– Vår uppgift är att trygga flygsäkerheten och naturligtvis var vi mer alerta än vanligt. (ml)(ab)