DELA

Miljövänligt virke ska revolutionera marknaden

Ett nytt virke har blivit tillgängligt för ålänningarna.
Det är AB Skogen som i samarbete med företaget WSJ Sanitation vill slå ett slag för ett miljövänligt alternativ till impregnerat virke.
Joakim Blom, vd för AB Skogen, Simon Wiklund och Håkan Wiklund från Ab WSJ Sanitation Oy ser belåtna ut när de möter Nya Åland på parkeringen utanför XL Bygg. De är där för att lansera virket kallat Environmentally Friendly Wood (EFW), som nu blivit tillgängligt för konsumenterna efter att redan ha använts yrkesmässigt i flera år.
Det nygamla virket har, enligt herrarna, väsentliga fördelar framför konventionellt skyddsimpregnerat sådant och beskrivs av Joakim Blom som ”väldigt revolutionerande”.
– Möjligheterna är oändliga. Och i samband med att de tvingats minska gifterna i impregneringen de senaste åren så har det konventionella virket blivit av allt sämre kvalitet.
– Det är färdigt att användas direkt efter behandlingen med skyddsmedlet, så tidsåtgången är nästintill minimal, säger han entusiastiskt.

Möglar inte
Enligt Simon Wiklund är EFW biologiskt helt nedbrytbart, möglar inte och utsätts inte för angrepp från skadeinsekter. Dessutom kommer det i framtiden gå att få den kulör man önskar på träet till skillnad från i dag då plankorna endast kommer i naturlig ljus träfärg. Men Joakim Blom säger att han personligen inte har något emot det.
– När den grånat efter en tids uv-strålning får den en färg som jag tycker är underbar, säger han.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Mårten Arvidsson