DELA

Miljöaktivister stoppade föreläsare

Dietkändisen och författaren Sten Sture Skaldeman får inte föreläsa på Hälsans dag-evenemanget i Mariehamn nästa vecka.
Medarrangören Savetheplanet.ax stoppar honom.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Och då har jag hållit hundratals föreläsningar i Sverige och Norge, säger Sten Sture Skaldeman till Nya Åland.
Det är LCHF-dieten som han förespråkar som fått Savetheplanet.ax att reagera.
LCHF går ut på att man skall skära ner på kolhydratintaget samtidigt som man äter mycket fett. Skaldeman som hade haft hälsoproblem gick snabbt ner i vikt när han gick in för LCHF-dieten som innehåller mycket kött och mjölkprodukter.
Den dieten går tvärt emot vad Sophy Elevall och Magnus Åkerlind i Savetheplanet.ax arbetar för. De arrangerar mässan tillsammans med arbetsgruppen Hälsans dag. Och det var Elevall och Åkerlind som ställde ett ultimatum som ledde till att Skaldeman avbokades. Så här motiverar de kravet:
– Vi känner att vi inte vill göra ett event där vi har en föreläsare som propagerar för kött- och mejeriprodukter. Det är som att vi på en Hälsomässa skulle ha någon som propagerar för rökning (eller något liknande). Vi tror att det kommer att vara och uppfattas negativt om Sten Sture Skaldeman har sin föreläsning och att vi och andra sedan på paneldebatt och våra utställare berättar att hans diet inte är hållbar. Vi tror att detta är negativt för eventet, för oss och framförallt för honom och er relation till honom.
Britt Skantze, sekreterare i föreningen Ålands hälsoalternativ (ÅHA), hade tagit kontakt med Skaldeman och frågat om han kunde föreläsa på Alandica på Hälsans dag.
– Jag har mycket att göra, men jag höll min almanacka ren och vi bokade föreläsningen redan i fjol, säger Skaldeman.
Han blev förvånad när avbokningen kom.
– Hårda ord är jag nog van med på föreläsningar. Det är veganer som häcklar mig, eller dietister som viftar med sina kostböcker och säger att man måste äta mera bröd. Inget konstigt med det, klart att jag väntar mig mothugg. Som gammal journalist tycker jag att meningar skall mötas.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom