DELA

Mattsson tog sista mandatet

På tisdagen blev det klart att Jan-Erik Mattsson är sista namnet för centern i lagtinget. Också i två andra fall fick lotten avgöra.
Det blev till slut lottning om sista lagtingsmandatet. Centerns Torbjörn Eliasson och Jan-Erik Mattsson hade lika många röster och efter kontrollen. Lotten gynnade Mattsson.
Lottning blev det också mellan Christian Beijar och Göte Winé som första respektive andra suppleant för socialdemokraterna. Winé tog hem den lottningen.
Slutligen var det lottning om vem som är liberalernas tredje suppleant. Ulla-Britt Dahl och Sirpa Eriksson hade lika många röster och lotten gynnade Dahl.

Val blandas ihop
Centralnämndens sekreterare Casper Wrede konstaterar att antalet icke-godkända röster är färre än senast. Men det händer fortsättningsvis att någon blandar ihop numren i lagtingsvalet och i kommunalvalet. Då måste rösten förkastas. Blanka röster kommer det också ett antal, men det händer att röstsedlar som sett blanka ut visar sig ha numret på baksidan.
– I valnämnden upptäcker man inte alltid sådant, det är bråttom med räknandet på kvällen. Men finns det ett nummer så är sedeln giltig.
I årets val finns 340 förkastade röster. Av dem är det högst ett 10-tal som inte harr gått att tyda. Ett par röster på Kalle Anka har det kommit och någon har skrivit ”ingen duger”.

Vann lottningen
Jan-Erik Mattsson som vann lottningen tycker det känns ganska bra.
– Tyvärr är det litet negativt för Tobben Eliasson. Men om regeringsbildningen går bra så kan det ordna sig, säger Jan-Erik Mattsson om utgången.
Brukar du ha tur i spel?
– Nej. Men det här var faktiskt andra gången i år. I somras vann jag en kryssning till Helsingfors.
Med ett stadigt grepp om lagtingsmandatet ser Mattsson fram emot fördelningen av posterna i lagtinget. Senaste mandatperiod kom han in som ersättare när platserna redan var fördelade. Om han nu får välja själv så säger han att det är i finansutskottet som hjärtat hör hemma.
Den senaste perioden har gruppkamraten Gun Carlson varit ordförande där.

Besviken
Torbjörn Eliasson sticker inte under stol med att han är litet besviken. Han har satsat på politiken till 100 procent och hoppats överleva en period till.
– Och som tävlingsmänniska vill jag att sådant här skall avgöras på riktigt, inte med hjälp av lotten. Men jag gratulerar Janke.
Sannolikheten är väl stor att centern finns med i regeringen och då kommer du in som suppleant.
– Det vill jag inte spekulera i. Vi har utsett våra förhandlare, det är Roger Nordlund och Gun Carlson. Och det är liberalerna som har initiativet.
Men om det mot förmodan går på något annat sätt, vad gör du då?
– Ärligt talat så vet jag inte, jag måste sitta ner och fundera. Jag har en egen firma, men har satsat på politiken. Men kommer tid kommer råd, brukar man säga.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax