DELA

Mariehamn toppar lista över våldsbrott

Mariehamn toppar listan över anmälda misshandelsbrott i hela landet under åren 2002-06 – åtminstone om man utgår från folkmängden.
Och våldsbrotten ombord på färjorna har inte så stor betydelse som man kunde tro.
Tidningen Ilta-Sanomat har sammanställt statistik över anmälda brott i landets alla kommuner, utgående från statistikcentralens uppgifter och andra skriftliga källor, under åren 2002-06.
Mariehamn ligger alltså i topp i kategorin misshandelsbrott. Med sammanlagt 667 anmälda brott under fem år blir det så, om man räknar med antalet anmälningar per 100.000 invånare.


Inte förvånad
Kommissarie Olof Lindqvist är inte förvånad över att Mariehamn toppar misshandelsstatistiken.
– Vi har haft många misshandelsanmälningar.
Vilken roll spelar de brottsanmälningar som härrör från färjor på åländskt vatten?
– Inte så stor roll. Visst bidrar färjtrafiken till antalet anmälningar, men de utgör bara några procent. Om man tänker på alla de ”höghus” med 1.500-2.000 passagerare i varje som trafikerar vår skärgård varje dygn, och dessutom tänker på att de flesta är mer eller mindre berusade, så går det nog relativt lugnt till.


Positivt
Olof Lindqvists uppfattning är alltså att de allra flesta misshandelsanmälningar gäller brott som begåtts på landbacken. Han har en, som han säger, positiv förklaring till det.
– Det kan vara så att den åländska befolkningen är mindre tolerant mot våld än på andra platser i landet och därför anmäler oftare. Åtminstone tycker jag att det är bra.
Men han håller med om att siffrorna för Åland inte stämmer i statistiken eftersom folkmängden är alltför liten. Därför går det inte att räkna ut något jämförelsetal.


Våldtäkter
När det gäller våldtäkter har 27 anmälningar gjorts under 2002-06.
Är det mycket eller lite?
– Det är 27 för många.
Som exempel på hur missvisande statistiken kan bli när man räknar per 100.000 invånare kan nämnas att Geta ligger tvåa på listan över försök till brott mot liv med en anmälan under fem år, Kumlinge ligger på femte plats i kategorin sexuellt utnyttjande av barn med två anmälda fall på fem år och Brändö på nionde plats i kategorin besöksförbud med två anmälda fall på fem år.
Beträffande våldtäkter ligger Kökar på fjärde plats med ett anmält fall, Lumparland på sjätte plats med ett anmält fall, Mariehamn på sjunde plats med 27 anmälda fall och Brändö på åttonde plats med ett anmält fall.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax