DELA

Många tveksamma till influensavaccin

61 av 100 ålänningar tänker inte vaccinera sig mot svininfluensan. Det visar pejlingen som Nyan gjorde i går.
– Kroppen reder nog upp det hela på egen hand. Nu är det lite som med fågelinfluensan, en fruktansvärd hysteri, säger mariehamnaren Linda Karlsson.
Det finns en stor osäkerhet bland ålänningarna vad gäller svininfluensan. När Nyan pratar med folk på stan visar det sig att många väntar på att vaccinet ska komma innan de bestämmer sig. Hotet känns fortfarande för overkligt.
Yvonne Granholm från Mariehamn är en av de som är tveksamma.
– Man vaccinerar och vaccinerar och sedan har kroppen inte möjlighet att bygga upp något immunsystem, menar hon.
Av de 100 tillfrågade har dock 39 personer bestämt sig för att vaccinera sig och 61 för att inte göra det. Många av motståndarna har blivit sjuka av andra vacciner och menar att de inte vill utsätta sig för några biverkningar fler gånger.
Klinikchef Birgitta Hermans tycker att det är ett ledsamt resultat och fortsätter att framhålla vikten av att alla vaccinerar sig.
Är det någon vits att vaccinera sig om så många inte kommer att göra det?
– Ja man skyddar ju fortfarande sig själv och sina barn. Ju fler som vaccinerar sig, desto bättre blir förutsättningarna, säger Birgitta Hermans.
Hon fortsätter med att förklara att biverkningarna inte är värre än för något annat vaccin och skulle man bli sjuk i svininfluensan är det mycket värre än eventuella biverkningar. Varje person som håller sig frisk och kan gå till jobbet är en vinst även från samhällsekonomisk synpunkt.
Birgitta Hermans betonar att ingen kommer att få någon kallelse hemskickad. När vaccinet anländer får man hålla utkik i tidningarna efter ÅHS annonser.

TANJA LÖNNQVIST