DELA

Många fast för rattfylleri

För några år sedan ökade antalet fall av rattfylla på Åland och nu ser det ut som att den höga nivån har cementerats.
Trafiksäkerhetskonsulent Satu Silvennoinen tycker att det är oroande och vill se strängare straff, trafikminister Runar Karlsson har idéer om alkolås.
Under år 2006 registrerades 77 fall där föraren misstänktes för rattfylleri och 61 fall där föraren misstänktes för grovt rattfylleri. Totalt stoppade polisen alltså 138 personer som hade minst 0,5 promille alkohol i blodet bakom ratten eller styret.
Det betyder att antalet fall är i nivå med de två senaste åren, vilket är högre än åren före. I förra veckan kunde Nya Åland också berätta att antalet fall av fortkörning har mer än fördubblats på två år. Antalet förare som åkte fast för att ha kört minst 30 kilometer för fort ökade från 79 år 2004 till 186 år 2006.
Landskapets trafiksäkerhetskonsulent Satu Silvennoinen gillar inte utvecklingen på de åländska vägarna.
– Trenden på Åland är nog som i övriga Norden att både fortkörning och rattfylla ökar, och det oroar det mig.
Vad kan man göra för att vända trenden?
– Ökad övervakning är ett sätt, men har polisen tillräckligt med resurser? Bygga fysiska hinder är ett annat sätt som minskar farten just i ett visst område, men det minskar endast i det området man bygger hindren.


Normer i hemmet
Det största problemet är dock folks attityder, enligt Satu Silvennoinen.
– Men det är inte lätt att förändra dem. Varför kör folk för fort? Det är samma sak som med trimmade mopeder, vissa föräldrar vet att deras barn kör en trimmad moped. Trots att de vet att det är förbjudet och farligt. I takt med att farten ökar minskar säkerheten för deras barn. Men ändå tillåter vissa föräldrar trimmade mopeder. Det skickar signaler till barnen att det är okej att bryta mot vissa förordningar och lagar i trafiken. Det är i hemmet som vi måste bygga upp bra attityder, visa vad som är rätt och vad som är fel.
Satu Silvennoinen tycker också att att straffen borde bli betydligt strängare än vad de är i dagens läge.
– Det ska kännas att man bryter mot lagen.


Lägre promillegräns
Trafikministern Runar Karlsson (c) är inne på samma spår och är för en sänkning av promillegränsen till 0,2 promille. Utöver sänkt promillegräns vill han ha strängare straff.
– Nu blir det nästan aldrig annat än böter för rattfylleri, även om det är upprepat. Det finns en straffskala, men domstolarna håller sig till till den lägsta ändan av skalan. Vi vill diskutera möjligheten att höja straffskalan, har han tidigare sagt i Nyan.
För egen del tror han det bästa på sikt är att införa alkolås.
– Vi kan till exempel lagstifta om att alla som åker fast för rattfylleri måste installera låset.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax