DELA

Makeupkurs för sjuka

Hur kan man sminka och fixa sig fin om man på grund av någon sjukdom tappar allt hår?
Den frågan tas upp i en hudvårds- och makeupkurs som Ålands cancerförening ordnar. Kursen riktar sig i första hand till kvinnor med cancer men också andra med liknande problem är välkomna, som Carolina Lampi som har en hårsjukdom.
Carolina Lampi från Bistorp i Lemland har inte cancer men däremot Alopecia, en så kallad autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet så att håret faller av. Det är ingen livshotande sjukdom men den kan vara nog så tung psykiskt.
– Jag fick sjukdomen i november och allt gick mycket snabbt, håret bara föll av, berättar Carolina Lampi.
– Det var ju en chock först och jag gick hos en psykolog. Det heter ju också att allt hänger på håret….Men nu får jag till och med höra att jag passar utan hår!

Grunda stödgrupp
Det finns flera fall av Alopecia på Åland och det finns nu också planer på att i vår grunda en stödgrupp.
– Det är ju alltid bra att om man kan samlas i en grupp, säger Lampi.
Carolina Lampi var en av sex som i tisdags gick på den hudvårds- och makeupkurs som Ålands cancerförening vid behov ordnar och hon är mycket nöjd med den.
– Den var inspirationsgivande och vi fick lära oss mycket som jag tror att jag kommer att ha nytta av, säger hon.

Erfaren sminkös
– Det handlade bland annat om hur man lägger en bra foundation och ögonskugga. Och hur vi som är helt utan hår kan måla ögonbryn och fixa fransar.
Kursen hålls av en erfaren sminkös, Ellinor Lindström, och handlar inte bara om makeup utan också om hur man kan leka med en scarf eller sjal.
Den arrangeras alltså av Ålands cancerförening men också om den i första hand riktar sig till kvinnor med cancer så är alla som har liknande problem, precis som Carolina Lampi, välkomna att delta.
– Det gäller för alla kurser vi ordnar – inte bara den här, säger Helka Andersson, verksamhetsledare inom cancerföreningen.
– Ser man en kurs som man tycker att man kunde ha nytta av är det bara att ta kontakt, man behöver inte lida av just cancer.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax