DELA

Lärorikt på drogförebyggande dagar

I går avslutades de drogförebyggande dagarna som pågått sedan i måndags.
– Allt har löpt och fungerat bra, förutom att huvudföreläsaren inte dök upp, säger arrangörschef Anette Karlsson-Karlström.
Under måndagen och tisdagen har 130 personer deltagit i de nationella drogförebyggande dagarna som för första gången arrangerats i Mariehamn.
– Vi har haft 45 deltagare från fastlandet, resten har varit ålänningar, berättar Karlsson-Karlström.
Under dagarna har man genom föreläsningar och workshops behandlat ämnen som till exempel föräldrastöd, internetberoende och medberoende.
– Det har varit fina och lärorika föreläsningar som har gett tips och idéer om hur man kan arbeta vidare, säger Karlsson-Karlström.
Föreläsarna kom både från Sverige, riket och Åland. Karlsson-Karlström vill poängtera att de åländska föreläsarna har hållit hög klass.
– Vi har många duktiga och kunniga föreläsare på Åland. Deltagarna från fastlandet har varit imponerade.
Karlsson-Karlström nämner till exempel Stefan Aldeborgs föreläsning om COPE och fältarnas föreläsning om ART (Agression Replacement Training) som två intressanta föreläsningar.
– COPE och ART har kommit till Åland från Sverige, och det har inte hunnit till fastlandet ännu. Vi ligger före på de områdena.

Uteblev
En besvikelse under dagarna var att tisdagens huvudföreläsare Lena Nevander Friström uteblev.
– Det blev något fel i planeringen, det var synd för många kom för att de ville lyssna till henne, säger Karlsson-Karlström.
Arrangörerna lyckades trots att Nevander Friström uteblev reda upp situationen. Cecilia Innanen som skulle föreläsa under tisdagseftermiddagen hoppade nämligen in och höll ytterligare en föreläsning på förmiddagen.
Vilka har deltagit under dagarna?
– Det är främst personer som arbetar med ungdomar på olika sätt. Personer från kyrkan, fritidsledare, socialarbetare och ungdomsledare. Vi har lärt oss mycket om förebyggande arbete, mycket som man inte ens visste att fanns.

malin.lundberg@nyan.ax