DELA

Lantrådet nöjd efter presidentmötet Landshövdingen får viktigt medlaruppdrag

President Tarja Halonen kommer att ge landshövdingen Peter Lindbäck i uppdrag att medla i Paf-konflikten.
Lantrådet Roger Nordlund (c) tycker efter torsdagens möte i Helsingfors att presidentens inställning är mycket bra.
– Det här är början på något nytt.
Lantrådet Roger Nordlund är påtagligt nöjd när Nyan når honom strax efter att mötet med president Tarja Halonen avslutats. Tillsammans har de kommit fram till att presidenten ska ge landshövdingen Peter Lindbäck i uppdrag att medla i Paf-konflikten.
– Vi tycker att det är värt att göra ett försök att lösa upp knutarna med landshövdingen som är presidentens förlängda arm på Åland. Hur formerna för medlingen kommer att se ut vet jag inte.
Lantrådet har bara gott att säga om presidenten efter det halvtimmeslånga mötet.
– Hon har visat ett öppet sinnelag och att hon vill hitta en lösning på det låsta läget. Det är viktigt att hon visar engagemang eftersom det skickar ut viktiga signaler till alla berörda parter.

Visar respekt
Tarja Halonens inställning i frågan har gett Roger Nordlund nytt hopp.
– Det här kan vara början på något nytt. Jag är mycket hoppfull eftersom presidenten har visat sådan respekt för frågan.
Under mötet berördes som hastigast också sjöfartssituationen och det konstitutionella fördraget. Inget konkret kom ut ur de diskussionerna.
– Vi konstaterade att det inte ser bra ut när både Silja line och Finnlines försvinner till utländska ägare. Snart finns det bara åländska rederier kvar i Finland.
Han tillägger att det är glädjande att finansministern Eero Heinäluoma (sdp) går ut och lovar att den sittande regeringen ska vidta årgärder för att förbättra förutsättningarna för den inhemska sjöfarten.