DELA

Lagtingsman fast för fortkörning

Det gick över 30 km i timmen för fort för Åke Mattsson när han tog ner valskyltar i söndags. Han körde med släpvagn och borde hållit 70 km i timmen. Han körde i 102 km i timmen.
– Jag beklagar detta djupt, säger han. Misstaget kommer att ha konsekvenser för mitt liv under en lång tid framåt.
På söndagen återinvaldes liberalen och tjänstledige polismannen Åke Mattsson in i lagtinget. Tidigare på eftermiddagen, mellan klockan två och tre, hade han åkt fast för fortkörning.
– Redan på valvakan på Arkipelag berättade jag öppet om det. Partiledaren informerade jag också.


Med släpvagn
Åke Mattsson hade varit i Godby och hade tagit ner valskyltar. Han var på väg in mot Mariehamn längs landsväg två. Vägen har en hastighetsbegränsning om 90 km i timmen. Men med det släp som fanns bak på bilen fick han bara köra i 70 km i timmen. Han stoppades vid en rutinkontroll i Ämnäs.
– Jag var disträ och satt i andra tankar och körde i samma tempo som den övriga trafiken, säger han. Jag gjorde ett misstag och det är rätt att jag straffas för det.


Körförbud och böter
Körförbudet träder omedelbart i kraft. Det gäller för tio dagar framåt.
Dessutom blir det 18 dagsböter. Brottet har rubricerats som äventyrande av trafiksäkerheten. Böterna har man som regel en vecka på sig att överklaga. Det tänker inte Åke Mattsson göra.
– Jag tycker att det är allvarligare att jag begår detta misstag som lagtingsman, än som polis. Förtroendet för mig kan rubbas. Samtidigt ger det mig nya erfarenheter. Jag är inte straffad för något tidigare, nu får jag själv känna på hur det är. Men det är en erfarenhet jag naturligtvis helst skulle vilja vara utan.


Inte sömnlös
Åke Mattsson säger sig vidare ha funderat mycket på händelsen, men inte legat vaken hela natten.
– När folk kom och gratulerade mig till framgångarna i valet kändes det ändå inte bra. Jag funderade mycket över händelsen på natten också. Men nej, helt sömnlös var jag inte.
I och med att Mattsson återvaldes till lagtinget kommer hans tjänstledighet som polis att ta slut. Han får inte mer än de fyra års ledighet han redan haft. Han sägs helt enkelt upp. Detta var han medveten om när han ställde upp i valet.
– Och blir man invald så måste man ställa upp.


Bråttom
Några tveksamheter om han faktiskt ska sitta i lagtinget efter detta tror han inte att det blir.
– Det ska vara minst fängelsestraff för att kunna utesluta en invald person.
Varför hade du så bråttom att ta ner skyltarna flera timmar innan vallokalerna stängde?
– Jag tyckte de hade gjort sitt och dessutom brukar jag alltid bli beskylld för att göra saker och ting i sista minuten. Det ville jag inte skulle hända den här gången. Jag blev förvånad själv över att det faktiskt gick så fort på vägen. Jag glömde alldeles bort att jag hade släpet påkopplat. Men regler är till för att följas. Det är bra att polisen gör sitt jobb och sätter dit folk som inte kan följa dem. Skriv det du!
– Den här saken kommer jag sent att glömma.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax