DELA

Kulturmininster Camilla Gunell missade att betala tv-licensen ”Ingen politisk bojkott”

Sveriges kulturminister hamnade i blåsväder när det avslöjades att hon inte betalat tv-licens, och nu ska hon till och med polisanmälas.
Hennes åländska kollega, Camilla Gunell (s), har inte heller betalat sin tv-licens.
Det blev ett väldigt rabalder i svenska medier kring tre av Sveriges nytillträdda ministrar när det visade sig att de inte betalt sina lagstadgade tv-licenser – kulturminister Cecilia Stegö Chiló, handelsminister Maria Borelius och migrationsminister Tobias Billström.
I går beslöt Radiotjänst att polisanmäla ministrarna för brott mot lagen om tv-avgift.

Erkände
I går på eftermiddagen skickade Ålands kulturminister Camilla Gunell (s) ut ett pressmeddelande där hon erkänner att hon inte betalt sin tv-licens. Hennes agerande berodde på slarv och försummelse, skriver hon, och beklagar förseelsen.
– I och med den stora uppmärksamheten i Sverige och för att jag fick ett samtal av en journalist kollade jag upp mina egna förehavanden. Det visade sig att licensen var obetald, säger hon till Nya Åland.
Journalisten ringde från Ålands radio. Camilla Gunell anmälde omedelbart innehavet av tv till berörd myndighet.
– Vi har nyligen flyttat och skaffade då IPTV via bredband. Jag har levt i någon slags tro att vi betalat licensen och på något vis blandat ihop det med betalningarna till MCA, säger hon och fortsätter:
– Det krävs en aktiv handling av medborgaren att betala licensen. Hade det kommit hem en inbetalningslapp som uppmanar en att betala hade det förmodligen blivit gjort.

Ingen bojkott
Gunell påpekar att de obetalda licenserna inte varit ett politiskt ställningstagande.
– Det finns politiker som uppmanat till bojkott genom åren, men det är ingenting sådant från min sida. Nyttjar man tv och radio ska man också betala avgift och solidariskt dela på kostnaderna.
Att på eget initiativ öppet erkänna de obetalda avgifterna var självklart enligt Camilla Gunell.
– Jag vill gå ut och berätta. Man ska som politiker bli granskad och sköta sina förehavanden och då är det naturligtvis min skyldighet.
Uppmärksamheten i svensk media kring de nytillträdda ministrarnas obetalda kostnader förstår hon.
– Även de ska sköta sina förehavanden. Däremot kan man inte veta att man ska bli politiker och så hårt granskad. Man är inte perfekt, det finns saker vi alla glömmer eller inte sköter, säger hon och tillägger:
– Medierna ska granska mig, men det finns också anledning att titta genom alla beslutsfattare. Den här typen av granskning eskalerar så klart när det kommer upp något stort i nyheterna i Sverige.

Nyhet för lantrådet
Lantrådet Roger Nordlund (c) befinner sig i Helsingfors och har inte hört om Camilla Gunells pressmeddelande förrän Nya Åland talar med honom på torsdagseftermiddagen.
– Det här var en nyhet för mig. Men det är bra att Camilla själv tagit tag i det och jag tycker hon hanterat det på ett bra sätt, säger han efter att ha fått utskicket uppläst för sig.
Uppmärksamheten i svensk media kring de nya ministrarna har inte diskuterats av hans regering.
– Nej, vi har haft fullt sjå att arbeta med budgeten.

”Alla gör misstag”
Ska du som lantråd göra något åt saken?
– Man måste göra skillnad på om det är slarv eller om man medvetet inte betalat avgiften och ändå tar del av public service. Alla människor gör misstag.
Betalar du själv tv-licensen?
– Det har jag försökt göra på ett bra sätt, men det är min fru som betalar räkningarna.
Ålands radios genomgång av Postens register över vilka politiker som betalt sina tv-licenser visar att lagtingsledamöterna Fredrik Lindqvist (fs) och Anders Englund (c) också saknas.
– Tv:n i vårt hus tillhör inte mig och jag har tagit för givet att licensen har betalts. Det är absolut inget politiskt ställningstagande från min sida att inte betala licensen, säger Fredrik Lindqvist.
Nya Åland fick ingen kontakt med Anders Englund i går kväll.