DELA

Kronprinsessan och Prinsen tävlade med smoothierecept

Stjärnkocken Michael Björklund lät i går Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel tävla om vem som kunde göra den godaste smoothien.
Det gjorde de tillsammans med var sitt lag elever som alla går på Mickes kurs ”Kocka på svenska”.
Kronprinsessans och Prinsens Finlandsresa bestod i går av bland annat ett besök i Lahtis.
Det kungliga besöket har inspirerat staden till att under en hel veckas tid lyfta upp det svenska språket lite extra. En av programpunkterna är kursen ”Kocka på svenska” som är ett samarbete mellan åländska Food´n´Joy och kulturcentret Hanaholmens språkprojekt Svenska nu. Kursen leds av Michael ”Micke” Björklund som tillsammans med finskspråkiga elever från Lahtis lagar smoothies och choklad.
Då Micke fick veta att han skulle få också Kronprinsessan och Prinsen till sin kurs för abiturienterna i Tiirismaa skola beslöt han att låta paret tävla mot varandra med var sitt elevlag.


En utslagsröst
– Både Kronprinsessan och Prinsen hade tio elever var. Kronprinsessans lag, som hette Smultron, hittade på ett smoothierecept med hallon och jordgubbar medan Prins Daniels lag, Hallon, fixade ett med bananer och sånt, berättar Micke.
Vem vann?
– De pratade ju båda för just sitt lag och alla höll stenhårt på sitt eget recept. Omröstningen blev 11-11. Det blev jag som fick ge en utslagsröst och det betyder att Kronprinsessans lag vann. Sen sa jag att andra pris var en kram och första priset en puss men det var ju bara på skoj.


Blir chockad
Micke Björklund berömmer Prins Daniels humor och tycker att paret är som gjorda för varandra.
– Man blir ju chockad varje gång över hur trevlig Kronprinsessan Victoria är och nu också över att Prins Daniel är absolut lika trevlig!
Vad tyckte dina elever?
– De var helt fantastiska. Det var trevlig atmosfär och riktigt skoj fast där fanns så mycket folk.


Är imponerad
Hurudan är elevernas inställning till att lära sig det svenska språket?
– Eleverna vill lära sig svenska, det är politikerna som tjafsar. Jag rör mig mycket i finska skolor just nu och jag imponerad över hur eleverna överallt går in för att lära sig svenska. De vill inte byta ut svenska mot ryska utan tycker att man kan läsa både och.
Medan Kronprinsessan och Prinsen och deras följe drog vidare i programmet blir Micke Björklund däremot kvar hela veckan i Lahtis och lär fler finskspråkiga elever kocka på svenska.
– Lahtis är en trevlig stad. Jag har tittat på hoppbackarna och så har jag hittat en fin liten restaurang som tillverkar både eget öl och egen whisky.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax