DELA

Köpa träd är att köpa tid

Genom att köpa träd uppmanas ålänningar nu att utmana EU för att tillsammans hjälpas åt att mildra effekterna av klimatförändringen i världen.
Ett träd kostar två euro. Fem träd kostar tio euro, och så vidare. Träden planteras i Östafrika och orsaken till det är helt enkelt att det är där som det är mest akut.
Bakom den purfärska kampanjen, står Ålands natur och miljö rf som i veckan skickar ut information och inbetalningskort till samtliga åländska hushåll. De insamlade pengarna går oavkortat till VI-skogens trädprojekt i Östafrika.


Globalt ansvar
Tanken bakom föreningens utmaning är att alla som bor på Åland ska föregå med gott exempel. Genom insatsen visar Åland resten av världen att det är möjligt att ett samhälle kan och vill ta ett globalt ansvar.
– Vi kan även plantera träd här, men vi behöver bromsa upp klimatförändringen i Afrika där det finns ett stort behov. Vi måste kanske sluta tänka på närmiljö och se till det globala perspektivet, säger föreningens vice ordförande Carola Sjöblom.


Dubbelt så effektivt
Träd binder koldioxid vilket mildrar växthuseffekten. Övriga positiva effekter av trädplanteringen är att den i Östafrikas område hejdar ökenspridningen, minskar risken för översvämningar och samtidigt ger mat och försörjningsmöjligheter till byborna.
– På grund av det varmare klimatet växer träden dubbelt så snabbt vilket gör att det blir dubbelt så effektivt, säger ordförande Dan Jansén och tillägger att denna kampanj är ett konkret sätt för alla att hjälpa till för att förändra en alarmerande klimatsituation.


Samma fotspår
Totalt behövs 6,3 miljoner träd planteras, globalt sett, för att bromsa in effekterna av klimatförändringen i världen.
– Detta ska ut. Vi vill påverka EU, säger Carola Sjöblom.
Utmaningen pågår fram till klimatmötet i Köpenhamn i december, då representanter från Ålands Natur och Miljö ska redovisa resultatet för Sveriges statsminister och EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt. Meningen är att övriga EU-länder ska påverkas att gå i samma fotspår.


Företagsutmaning
När Östersjön kommer på tal och de miljöhot som direkt påverkar Åland och ålänningar svarar Dan Jansén att inget är viktigare än det andra.
– Man ska inte välja mellan pest och kolera och man ska inte sluta bry sig om Östersjön om man säger så.
– Den här kampanjen tar upp detta miljöproblem, säger Carola Sjöblom.
På gång är också en utmaning till de åländska företagen.
– Den är inte helt färdigplanerad än, men vi går ut med information i nästa vecka, säger Dan Jansén.

CECILIA LINDVALLFoto: STEFAN ÖHBERG