DELA

Kansliministern synar villkoren för fastighetsköp

– Jag håller som bäst på och jobbar med villkoren för fastighetsköp via aktiebolag. Men de måste först processas politiskt, säger ansvariga ministern Roger Eriksson (Lib).
Han berättar att medlemmarna i jordförvärvskommittén besökte byggområdet i Brändö Baggholma för ett och ett halvt år sedan när det planerades för fast bosättning.
– Vi fick intrycket av att husen byggdes väldigt nära stranden. Vissa av lägenheterna låg nästan i vattnet, beskriver han.
Roger Eriksson säger att det nu ska bli bättre kontroll kring den här typen av fastighetsaffärer.
– Det gäller både tillståndsgivning och uppföljning.

Lika för alla
Om kommittéarbetet säger han så här:
– Två intressen står mot varandra, dels behovet av strandskydd och av att bevara jorden i åländska händer, dels behovet av nya invånare och hur man ska kompromissa.
Måste inte samma regler gälla för till exempel Carita Weiss och tomtköpet i Lemland Järsö om det sker i aktiebolagsform?
– Ja. Alla som är i samma situation har rätt till lika behandling om aktiebolaget har jordförvärvstillstånd och uppfyller regelverket, även om det ser lite konstigt ut i praktiken att en person först får nej och samma person sedan får ja om det går via ett aktiebolag.
Han säger sig ha vissa förslag till villkor, men ännu är det en bit kvar tills de kan tas i bruk.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax