DELA

Jutta och Frida femma i finalen

Från Finland åker Sister Twister och Linn Nygård – båda från Österbotten – till Melodi Grand Prix Nordic-finalen den 24 november som hålls i Oslo. Finalen i Finland sändes direkt från tv-huset i Helsingfors i fredags.
För åländska Jutta och Frida blev det en thriller utan like. Mariehamnsflickorna slutade på en fin femteplats.
– Vi var nöjda med att komma med i superfinalen, sade de när besvikelsen hade lagt sig.
Deras mammor var snabbt framme och tröstade, stolta över sina flickor, som skrivit låten, gjort korteografin och designat kläderna alldeles själva. Jutta och Frida blev femma av 170 inskickade bidrag. Imponerande!
Upplägget var minst sagt spännande. Av de tio finalisterna skulle hälften gå till en superfinal och ny telefonröstning. De övriga fem slutade på en sjätte plats.
Det var till början ett fint upplägg med tanke på att det är barn som tävlar. Ingen behöver bli sist. När fyra superfinalbidrag var klara satt Jutta och Frida mycket nervösa och väntade på den sista finalplatsen.
– Den femte och sista som går till superfinalen är %u2026(lång paus)… Jutta och Frida från Mariehamn, utropade programledaren Thomas Lundin.

Hopp och förtvivlan
För de åländska tittarna skulle det bli ännu mer spännande. Och för flickorna blev det i det närmaste omänskligt.
När resultatet var klart började man med att läsa upp den fjärde, tredje och andra platsen. Två var kvar. Den som skulle komma femma och den som skulle vinna. Jutta och Frida var kvar. De fick under några långa ögonblick slitas mellan hopp och förtvivlan. Bra tv, men en hård press för barn att behöva utstå.
Tyvärr var motståndet från Österbotten för hårt. Jutta och Frida fick femteplatsen. Hoppet byttes snabbt till besvikelse.
Men de viljestarka tjejerna fattade sig snabbt. En yngre talang hade kanske inte klarat detta.
– Det är inte dåligt att komma femma, vi hade som mål att nå superfinalen och det gjorde vi. Nu skall vi satsa på Vokalisttävlingen.

Tröstkram
Flickorna ställer ännu upp på en fotografering tillsammans med gästartisterna i Anonymous, som sjöng i den stora eurovisionstävlingen för Andorra.
Sedan får de en tröstkram av programledarna för att efter tre intensiva dagar i Helsingfors äntligen lämna tv-huset. Trötta och trots allt ganska nöjda med sin insats.

TEXT & FOTO: DAVID LINDSTRÖM