DELA

Jobbar på världens största kryssningsfartyg

Kryssningsfartyget Allure of the Seas lämnar Åbovarvet STX och passerar Åland i dag. Tillsammans med systerfartyget Oasis of the Seas är hon världens största kryssningsfartyg.
– Storheten är imponerande, säger ålänningen Johan Berthén som jobbar ombord.
Allure of the Seas, ett av världens två största kryssningsfartyg, lämnar i dag varvet STX i Åbo vid sjutiden på morgonen och passerar Åland på eftermiddagen. Överlämnandet skedde i går klockan 08.56 då fartyget flaggades om från Finlands till Bahamas flagga.
Enligt rederiet Royal Caribbean Cruise Line väntas hon ankomma till Port Everglades i Florida den 12 november. Fartyget kommer att utgå från Fort Lauderdale i Florida och trafikera östra och västra Karibien, bland annat Bahamas, Haiti och Jamaica.
Allure of the Seas har plats för 6.400 passagerare och en besättning på 2.165 personer. En av dem som arbetar ombord är ålänningen Johan Berthén, som är säkerhetsansvarig och fungerar som instruktör för besättningen.
– Jag jobbar vanligtvis på ett annat fartyg inom rederiet, ms Explorer of the Seas, men nu är jag här och hjälper till att skola in besättningen, säger han.
Johan Berthén gjorde samma sak i fjolmed systerfartyget Oasis of the Seas.
– Det är inte lika speciellt som förra året, men det är fortfarande intressant.
När Allure of the Seas passerar Åland borde den gå att se från Kökar, men kanske också på andra håll. Om du som läsare lyckas fånga fartyget på bild får du jättegärna skicka den till oss på Nya Åland. Maila den till foto@nyan.ax eller MMS:a den till 0457 323 4444.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman