DELA

Ingen förklaring till grundstötningen

Ålandsfärjan körde av okänd anledning vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen på grund vid Kobba Klintar söder om inloppet till Mariehamn.
Trots att grundkänningen beskrivs som en rejäl stöt förblev skrovet intakt och fartyget kunde ta sig till hamn för egen maskin.
Klockan 15.05 fick sjöbevakningscentralen i Mariehamn larm om att Viking Lines ms Ålandsfärjan hade gått på grund vid Kobba Klintar.
Två sjöbevakningsbåtar och räddningskryssaren PAF begav sig till platsen, dessutom begärde man assistens av sjömansskolans skolfartyg Michael Sars som råkade befinna sig i närheten. För säkerhets skull larmades också två av gränsbevakningens helikoptrar från Åbo och bevakningsfartyget Uisko.

Inte roderfylleri
Befälet ombord på Ålandsfärjan kunde emellertid snabbt konstatera att skrovet inte var allvarligt skadat och eftersom fartyget dessutom flöt fritt bestämde man sig för att gå in till Västerhamn för egen maskin.
Först utförde dock sjöbevakningen alkotest av befälet ombord, de visade negativt och det finns följaktligen alltså inte någon misstanke om roderfylleri.

Alla evakuerades
Ingen av de 134 passagerarna eller besättningen ombord fick några skador. Grundkänningen, och krängningar i samband med den, var dock så kraftig att mycket rasade i barer, restauranger och butiker.
Omedelbart efter incidenten evakuerades alla de 134 passagerare som fanns ombord upp på båtens övre akterdäck där de fick tillbringa resten av resan in till Västerhamn.

Bussar väntade
Majoriteten av passagerarna uppges ha tagit det hela lugnt men det fanns även en del passagerare som blev rejält uppskrämda. I hamnterminalen väntade därför för säkerhets skull Röda Korsets krisgrupp.
En stor del av resenärerna var svenska kryssningspassagerare som hade en tur och retur biljett från Kapellskär. Redan då Ålandsfärjan kom till hamnen väntade bussar utanför terminalen som förde kryssningsresenärerna till Eckerölinjen för hemresa.

Ålandsfärjan dockas
I hamnen gjordes också den första besiktningen av skrovet och då kunde man konstatera att det finns intryckningar. Ålandsfärjan tas därför nu ut ur trafik för att dockas och repareras.
I ett pressmeddelande meddelar rederiet att man kommer att kontakta samtliga som har bokat resa fram till den första november och ordna med ombokningar till i första hand andra av de egna fartygen.

Fortfarande oklart
Varför Ålandsfärjan plötsligt navigerades fel är fortfarande oklart.
– Vi vet ännu inte, sade rederiets tekniska chef Tony Öhman i går kväll.
– Vi skall i morgon (onsdag) lyssna på VDR-bandet för att skapa oss en bild av händelseförloppet.
VDR, Voice Data Recorder, är det som man i samband med flygplansolyckor brukar kalla för den svarta lådan.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS