DELA

Inga absoluta krav på eget kapital

Varken Ålandsbanken eller Andelsbanken har absoluta krav på viss procent av eget kapital för att ge lån åt förstagångsköpare av bostad.
Nordea däremot har höjt kravet på eget kapital till tio procent och hoppades, som Nya Åland berättade i går, att andra banker skulle följa efter.
Kontorsdirektör Jan-Erik Rask på Nordea berättade i gårdagens Nya Åland att banken höjt kravet på eget kapital för förstagångsköpare till minst tio procent.
Han hoppades att andra banker skulle ta efter och att unga ålänningar skulle börja spara mer innan de köper sin första bostad. Ändringen kom efter en rekommendation från bankinspektionen.

Inga förändringar
– Vi planerar inga förändringar. Vi tittar på varje enskilt fall och det är möjligt att få lån även om man har under tio procent eget kapital. Vi har alltid tittat på återbetalningsförmåga, säkerhet och sparande, säger avdelningschef Åsa Gestranius på Ålandsbanken.
– Det är inte en absolut gräns idag. Är det så att man har ett mindre eget kapital blir man mer noggrann med upplägg och säkerheter, säger Mats Gustafsson, kreditchef på Andelsbanken.
Gustafsson menar dock att Finansinspektionens rekommendationer är en grund för deras finansiering.
– Det kommer tryck från europeiskt håll och det är viktigt att vi följer sådana här regler, säger Mats Gustafsson.
Även Åsa Gestranius på Ålandsbanken säger att de följer Finansinspektionens krav och rekommendationer. Både Andelsbanken och Ålandsbanken genomför också stresstester, där man testar kundens förmåga att betala om räntan skulle bli sex procent.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni