DELA

Husbrand i Västeränga

Ett bostadshus i Lemland Västeränga blev ordentligt rökskadat vid en mindre eldsvåda i går.
Branden uppstod på grund av att ett föremål i misstag lagts på en het plåtkamin.
Larmet gick strax före klockan fem i går på eftermiddagen. Då hade ett föremål, som i misstag lagts på en brännhet plåtkamin av märket Kastor, fattat eld. Husets invånare försökte först kväva elden med trasmattor men det lyckades inte heller utan också mattorna började brinna.
– Först med hjälp av pulversläckaren fick ägarna läget under kontroll, berättar brandchefen Jan Johansson.
Då brandkåren han och Lemlands och Lumparlands frivilliga brandkårer och första hjälp-gruppen i Lemland kom till platsen var läget redan mer eller mindre under kontroll.


Inte beboeligt
– Vi kunde konstatera att personerna var utan skador men också att den kraftiga rökutvecklingen hade lett till att huset nu inte är beboeligt utan måste ozonsaneras.
Med undantag av ett litet område i taket direkt ovanför kaminen där det hade börjat brinna klarade sig inredningen i övrigt utan att antändas
Ozonsaneringen sker efter att samtliga textiler i hemmet först har avlägsnats, det är en procedur som tar något dygn i anspråk.
– Finns röklukten fortfarande kvar efter det är det omtapetsering som gäller. Dagens material innehåller så mycket otrevliga ämnen, säger Johansson.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax