DELA

Holmén fick Julius-stipendium

Christian Holmén, journalist på Expressen i Stockholm, fick i går ta emot ett stipendium på 1.500 euro ur Julius Sundbloms minnesstiftelse.
– Hedrande, tycker han.
I motiveringen talas det om Christian Holméns solida arbete som undersökande journalist ”av klassiskt snitt” som inte bara rapporterar utan som också har ambitionen att göra världen en liten aning bättre – ”precis som Julius Sundblom i en annan tid gjorde”.
– Jag har aldrig känt mig riktigt bekväm med att kallas undersökande journalist. Undersökandet ska ju vara ett grundelement i allt journalistiskt arbete. För det mesta handlar det om någon som vill att saker inte ska bli kända, och ofta misslyckas man som journalist. Men någon gång lyckas man demaskera det som makten velat dölja.

13 år senare
13 år har gått sedan Christian Holmén, i dag 40 år, slutade på Nya Åland för att börja jobba på Expressen. Ofta har han lyckats i sitt värv, visar de senaste årens framgångar – grävande journalisters guldspade för avslöjanden 2005 och 2006, till exempel. Han har medverkat till att Mockfjärdsvapnet hittades, att de morddömda bröderna Yildiz förhoppningsvis får en ny rättegång och att minister Maria Borelius tvingades avgå för att hon anställt svart arbetskraft.
Grunden lades tidigt.
– När jag hade garagestädning hittade jag en pärm med sparade artiklar från Nyan-tiden. Mycket rodnar man ju över i dag, men det jag märkte var att jag kände igen mitt språk.
Och hantverket är det samma, oberoende om man jobbar med stort eller smått. Det som skiljer Expressen-jobbet från jobbet på Nyan är att han numera kan – får – jobba längre perioder utan dagliga produktionskrav.

Skrivande chef
Han är skrivande chef för fyra reportrar, en enhet som är frikopplad från det dagliga nyhetsarbetet.
– Vi kan borra djupare och hitta egna nyheter. Alla jobbar med tre-fyra grejer samtidigt.
Hur går det om grävandet inte ger resultat?
– Det händer hela tiden. Det har hänt att vi lagt ner grejer som vi hållit på med i flera månader. Då känns det riktigt, riktigt deppigt och nedslående.
Det är inget glamoröst över själva jobbet, säger han. Man sitter hela dagarna och ringer.
– Men det är en otrolig förmån att ha det här jobbet. Det har gett mig möjlighet att se märkliga och speciella saker. Också vardagliga granskningar kan ge oväntade resultat. Det är fascinerande.

Med familjen
Stipendiepengarna ska han troligen använda till något helt annat.
– Kanske en resa med familjen i vinter.
Till familjen hör fru Viveka Hansson-Holmén, redaktionschef på Expressen, och barnen Lycke 8, Kalle 7 och Selma 2 år. Familjen bor i Bromma, som av någon utnämnts till ”medieghettot”.
– Det stämmer faktiskt. Några hundra meter bort bor till exempel Jan Helin. Det är ett bra ställe att bo på, nära till dagis, skola och jobb.
De övriga som fick stipendier från Julius Sundbloms minnesstiftelse var Zandra Lundberg och Anna Karlsson vid ÅTT.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax
.