DELA

Hittar inte helikoptern till Lappo?

Ambulanshelikoptern var på väg till Brändö Lappo för ett räddningsuppdrag.
Men ögonvittnen säger att helikoptern cirklade över grannön Torsholma nästan femton minuter innan den den landade på rätt ställe.
Det var förra tisdagen som en man avled på Lappo. Enligt vittnen ska Skärgårdshavets helikoptertjänst ha ryckt ut men när den anlände cirka en timme senare var mannen redan avliden.
Enligt närstående till mannen var han i sådant skick att han skulle ha avlidit även om helikoptern kommit tidigare. Men ögonvittnen frågar sig ändå varför helikoptern snurrade kring Torsholma ett bra tag innan den vände för att landa på Lappo.
Eva Sundberg var i Finnvik på östra sidan om Lappo för att tanka bilen när hon såg helikoptern komma från sydväst.
– Det såg ut som att den började gå ner för landning på Torsholma innan den kom tillbaka några minuter senare och landade på Lappo, säger Eva Sundberg.
En annan kvinna tyckte att helikopterna var märkbart lång tid vid Torsholma.
– Jag reagerade absolut på det, det tog mellan tio och femton minuter för den att lämna ön. Sedan försvann den en stund innan den flög till Lappo, säger hon.
Ansvariga på Skärgårdshavets helikoptertjänst gick i går inte att nå för en förklaring till observationerna.


Sämre utrustad
Rent allmänt tycker brandchef Leif Ahlqvist inte att en timme är någon lång tid för en helikopter att ta sig till Lappo på. Enligt avtal har ambulanshelikoptern 90 minuter på sig att lyfta efter att larmet gått.
– Det är en kostnadsfråga. Skulle anspänningstiden kortas ner skulle det bli mycket dyrare, säger Leif Ahlqvist.
Ambulanshelikoptern har heller inte samma förutsättningar som till exempel gränsbevakningens Superpuman att flyga i mörker och dåligt väder.
– Det är som att jämföra en fiskebåt med en färja. Superpuman har en helt annan navigationsutrustning, säger Leif Ahlqvist.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax