DELA

Hittar ingen distansarbetare

För några veckor sedan fick landskapsregeringen en utmaning från Kumlinge kommun: hitta någon i personalen som kan distansjobba i en vecka.
Någon distansjobbare har landskapsregeringen och Arne Selander inte vaskat fram, vilket tas emot med besvikelse i skärgården.
Landskapsförvaltningens avdelningschefer diskuterade i fredags erbjudandet från Kumlinge att skicka någon tjänsteman till kommunen för att distansarbeta en vecka. Någon lämplig person att skicka har man ännu inte lyckats hitta.
– Det är inte så enkelt att slänga iväg någon, utan det krävs mer beredning, säger förvaltningschefen Arne Selander.
Enligt honom funderar man kontinuerligt på hur man ska kunna utlokalisera personal.
– Men får man en sådan här förfrågan så är det en process och vi ska titta på möjligheterna.
Är ni uppriktigt intresserade av att göra något?
– Ja det finns ett intresse, men det är ett pussel som måste läggas.


”De borde svara”
På Kumlinge är man besvikna på landskapsregeringen som inte lyckats hitta någon distansarbetare trots att kommunen är villig att ordna med allt det praktiska och har ställt en arbetsplats till förfogande.
– Vi har skickat inbjudan till alla avdelningar på landskapsregeringen, men bara den vikarierande personalsekreteraren har hört av sig, säger Satu Numminen, Kumlinges näringsnämnds sekreterare.
Hur tolkar du det?
– Vår inbjudan togs inte på allvar. Om man får en fråga borde man kunna svara ja eller nej.
När Numminen uppvaktade landskapsregeringen i frågan sa näringsministern Jörgen Strand (fs) att han skulle försöka hitta en vecka som han kunde arbete från Kumlinge.
– Men sedan dess har jag inte hört något från honom.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax