DELA

Hemresan tog fem dagar

Anders och Krisanti Pettersson fick i tisdags sova ordentligt för första gången på fem dagar.
Hemresan från Mexiko blev en mardröm i askmolnets kölvatten.
I tisdags kom de äntligen hem till Åland, mariehamnarna Anders och Krisanti Pettersson. Hemfärden från Cancún i Mexiko påbörjades i torsdags. Istället för direktflyg till Stockholm Arlanda flögs paret tillsammans med 350 andra charterpassagerare i Fritidsresors plan till spanska Barcelona. Askmolnet stoppade som bekant all trafik i luftrummet kring Norden.
Avfärden till Europa blev 18 timmar försenad. Och problemen fortsatte.
– Vi kom fram till ett hotell nio på morgonen och halv ett checkade vi ut för att ta en buss mot Sverige. I två timmar fick vi stå ute i kylan och vänta på att få åka iväg eftersom vi inte fick gå in i bussarna, säger Krisanti.

En toalett
Passagerarna fördelades på sju bussar med spanska förare. Bara en av bussarna hade toalett.
– Alla måste av någon anledning köra samtidigt. Resultatet blev långa köer på mackarna eftersom alla stannade samtidigt.
Informationen från resebolaget innan avfärd var att sällskapet skulle åka buss i 1,5 dygn, vila ett dygn för att sedan avverka den sista etappen. Så blev det inte, istället åkte man bussen i ett enda svep i nästan tre dygn.
– Det enda vi fick äta under den tiden var vad man kunde köpa på mackarna. Kalla smörgåsar, chips och läsk, säger Krisanti Pettersson.

Andra öbor
Hon tyckte särskilt synd om en kvinna hon träffade under ett av stoppen.
– Hon berättade att hon hade ryggproblem och bara grät över att tvingas åka så länge i bussen.
I Tyskland bytte man bussar till mötande danska innan sista sträckan upp till Arlanda avverkades. Därefter väntade färd till hamnen och färjan över till Åland.
– Först nu får vi sova, säger Krisanti på tisdagskvällen, fem dagar efter att hemresan påbörjades.
Bland passagerarnas väskor noterade hon andra med åländska etiketter. Med andra ord är det fler ålänningar som delade mardrömsresan hem.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax