DELA

Helkväll om mördarsniglar

Kampanjen mot mördarsniglarnas framfart på Åland startar med en informationskväll på naturbruksskolan.
Sveriges främste snigelexpert föreläser.
Tro inte att den här vintern tar knäcken av våra spanska invandrare, mördarsniglarna. Tvärtom, de har nog det ganska skönt under det isolerande snötäcket.
Då snön smälter kryper sniglarna fram igen för att hungrigt slänga sig över de små eller stora smörgårdsbord som vi har dukat fram i våra trädgårdar. Och för att föröka sig.
Mördarsnigeln blir allt vanligare på Åland och skall den bekämpas skall det helst göras nu och med gemensamma krafter. (Om inte slår vi kanske en dag det svenska rekordet med cirka 50 sniglar kvadratmetern).

Olika strategier
Ålands Hushållningssällskap, i samarbete med jordbruksbyrån, bjuder nu in alla som är intresserade av problemet spansk skogssnigel till en informationskväll med rubriken ”Mördarsnigeln – en ovälkommen gäst i våra odlingar”
Sveriges snigelexpert Ted von Proschwitz föreläser om mördarsnigelns biologi och om olika strategier för att mota den i grinden. von Proschwitz är filosofie doktor, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och författare bland annat till boken ”Snigel : fridstörare i örtagården : vetenskap och fakta”.
Utöver själva föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor till von Proschwitz eller att diskutera sina problem med andra odlare.

Anmälan krävs
Snigelkvällen arrangeras måndagen den 7 mars kl 18.30 – 22 på Ålands naturbruksskola i Jomala. Men OBS! – man måste anmäla sig senast torsdagen den 3 mars.
Det kostar 10 euro att delta – te eller kaffe och smörgås ingår i priset.
Anmälningar tas emot av Anki Johansson på naturbruksskolans kansli, tel 329 610.
Soile Wartiainen, rådgivare för ekologisk produktion vid Ålands Hushållningssällskap, ger närmare upplysningar om informationskvällen. Ring 329 802 eller 0457 526 73 02.

Titte Törnroth-Sarkkinen