DELA

Här är nya Ålandsfärjan

Viking Line bygger ett nytt fartyg för sträckan Mariehamn-Kapellskär. Fartyget blir det första nybygget någonsin för kortruttstrafik över Ålands hav och det beräknas tas i trafik om två år, våren 2009.
Det är det spanska varvet Astilleros de Sevilla som kontrakterats för att bygga fartyget som byggs helt enligt Viking Lines behov. Särskild vikt kommer att läggas vid miljöanpassning och handikappvänlighet.
Sedan 1987 har Ålandsfärjan, som byggdes 1972, trafikerat rutten Mariehamn-Kapellskär. Det är fram för allt åländska veckopendlare och dagsresenärer som nyttjat båten, men nu vill Viking Line också profilera sig med särskilda utrymmen för konferensgäster.

Två timmar
Fartyget som tills vidare går under namnet Viking ADCC (All Seasons Day Cruising and Commuting) kommer att kunna ta 1.500 passagerare mot Ålandsfärjans 963 och 320 personbilar mot nuvarande 170.
Marschfarten är 22 knop vilket betyder att överfartstiden förkortas med en halvtimme till sammanlagt 2 timmar. Viking Line har också lämnat in särskilda krav på ljudnivån för att ljudet inte skall störa nattetid.
Kontraktssumman för fartyget är cirka 60 miljoner euro.

KARIN ERLANDSSON