DELA

Han kör finskt band runt Europa

27 dagar, 14 länder, 24 spelningar.
7 bandmedlemmar, 2 tekniker och ett filmteam.
Så ser busschauffören Christian Ekströms verklighet ut den närmsta månaden.
Christian Ekström arbetar som busschaufför åt bolaget Williams buss. Dessutom är han tourmanager för finska folkmetalbandet Korpiklaani. I dag drar han och bandet iväg på en 27 dagar lång turné i Europa. Reser gör de i en av Williams bussar, som de senaste dagarna byggts om till turnébuss.
– Vi har byggt i ungefär tre veckor. I går (läs i måndags) började vi montera in modulerna i bussen. Bussen har kunnat rulla som vanligt under byggnadstiden, och när vi kommer hem från turnén tar det bara en dag att återställa bussen igen, det är en bra modullösning, säger Ekström.
När Nya Åland kommer till Williams garage i Jomala under tisdagsförmiddagen håller Ekström på att tvätta bussen som i dag kör iväg mot Tammerfors för att hämta Korpiklaani. Han berättar att han varit på turné med bandet tidigare, men då körde han för ett annat bolag.
– 2005 började jag köra åt bandet. Senast jag var ut med dem var i april, då var vi till St Petersburg och Moskva.


Nattmänniska
Ungefär två gånger i året åker Korpiklaani på turné. Som tourmanager är det självklart att Ekström följer med. Han har till och med varit med till Japan där bandet har börjat lanseras, men då var transportmedlet flyg.
– När vi rest med buss tidigare har bandet inte sovit på bussen, men nu börjar turnéerna bli så omfattande att det behövs bäddar på bussen.
Ekström berättar att bandmedlemmarna sover när bussen står stilla. Under körningen måste de sitta i bussen.
– De kan sova medan teknikerna riggar inför spelningen. Sedan sover teknikerna medan bandet soundcheckar.
Och när sover du?
– Efter att jag har kört fram till spelplatsen och sett att allt är på plats och fungerar, sedan har jag ledigt fram till spelningen. Då får man sova. Det blir så att man vänder på dygnet, jag vill köra nattetid då det är lugnare trafik, så man blir en nattmänniska.


Dykbuss
Ekström gillar turnélivet. I december skall han åter ut på vägarna, då med ett annat finskt band.
– Jag trivs jättebra med jobbet, det är ju långt ifrån normala körningar. I och med att jag är tourmanager får jag se till att allt fungerar när man kommer ut, det är nästan så att chaufför är det minsta jag är.
Ekström tillägger att han hoppas att ålänningarna skall få upp ögonen för turnébussen.
– Jag är dykinstruktör också, så vi planerar att ordna en ”dykbuss” då man kan åka runt Östersjön och dyka på olika ställen.
Ekström poängterar också att vem som helst kan hyra Williams turnébuss, man behöver inte vara musiker. Prislappen är dock rätt så saftig.
– En turné som Korpiklaanis, som är en månad lång, går på mellan 15.000 och 20.000 euro. Men det beror förstås också på hur långt man kör.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK