DELA

Godby Shippings sexa döptes igår

Större, effektivare och miljövänligare. Så beskrivs Godby Shippings nya roro-fartyg som i dag börjar frakta papper och skogsprodukter mellan Finland och Spanien.
Helsingforssolen sken över hamnen när Godby Shippings sjätte fartyg, m/s Misana, i går döptes. Så sent som i fredags blev hon klar från varvet i Tyskland. Det var med nöd och näppe hon hann till sitt eget dop.
m/s Misanas uppgift de närmaste åren blir att frakta papper och skogsprodukter för pappersjätten UPM-Kymmene mellan Finland och Spanien. En halv miljon ton ska hon hinna med per år. För UPM-Kymmene blir det allt viktigare att trygga råvarutransporterna från kontinenten när virkeshandeln med Ryssland störs av höjda tullar.
Godby Shipping är sedan år 2000 en av UPM-Kymmenes viktigaste samarbetspartners på transportsidan. m/s Misana, som började byggas i våras, är skräddarsydd för företagets behov. I december sjösätts ett systerfartyg som ytterligare förstärker Spanientrafiken.


Mindre utsläpp
Miljötänkande ligger i tiden och Dan Mikkola, vd för Godby Shipping, lyfter gärna fram att m/s Misana är både bränsle- och utsläppseffektivare än sina föregångare.
– Vi har en avgasrening som minskar kvävedioxidutsläppen med 30 procent och oljetankrarna är skyddade med dubbla skrov.
Fartyget klarar därmed med råge de miljökrav som i dag ställs på transportfartyg. Men det gäller att ha framförhållning. Man kan utgå ifrån att miljökraven kommer att skärpas under fartygets livstid, som torde vara minst 40 år.


Glada magar
Johan Lundqvist, blivande maskinchef, guidar oss runt på fartyget. Bastu, gym och satellit-tv ska underhålla den tolv man starka besättningen under lediga stunder.
– Spanjorerna brukar tycka att det är ganska spännande med bastu ombord.
Största delen av besättningen har omplacerats från Godby Shippings övriga fartyg. Knappa hälften är ålänningar, resten fastlänningar.
Vilket är arbetsspråket?
– Vi försöker hålla oss till svenska. Om det inte går får man byta till engelska eller finska. Alla säkerhetssystem finns ändå både på svenska och finska, säger Johan Lundqvist.
En av förstärkningarna i besättningen står i köket. Bo Elewall ser till att det bara finns mätta och belåtna magar ombord.
– Han är den viktigaste personen ombord, säger befälhavare Leif Eklund, som har arbetat för Godby shipping i över 20 år.
– Det är alltid uppskattat med bra mat efter en lång arbetsdag.

TEXT & FOTO: JENS FINNÄS