DELA

Goda resultat med kritiserad näringsmetod

På Trobergshemmet har man i flera år jobbat hårt för att de boende inte ska drabbas av undernäring.
– Men vi ger sällan köpta näringspreparat till de äldre. Maten är det viktigaste och den näringsberikas efter behov.
Före påsken berättade Nya Åland om närvårdaren Sonja Förström som valde att få sparken av Mariehamns stad framom att låta Trobergshemmets klienter genomgå nutritionstestet MNA, Mini Nutrition Assessment, som utvecklats av Nestlé Nutrition Institute.
Enligt henne är testfrågorna många och krångliga och mätningen av längd, vikt och underhudsfett tidskrävande och jobbig för de äldre. Hon anser att man kan öka matlusten på andra sätt och ville använda sin arbetstid till vård och omsorg i stället.

Maten är medicin
I går samlades stadens äldreomsorgschef Bitti Vik, dietisten inom äldreomsorgen Sofie Öström, Trobergshemmets kostchef Eva Danielsson och närvårdaren Johanna Andersson för att ge sina synpunkter.
– Vi vill att folk ska förstå att maten är den bästa medicinen för de äldre, säger Sofie Öström.
De klienter som löper risk för undernäring eller är undernärda får mat som är berikad med energi i form av grädde, smör eller olja och proteinpulver, lagad av Trobergshemmets kockar. Kockarna lagar också proteindrycker med olika smaker med yoghurt som bas, allt för att klienterna ska gilla dem.
Hur är det då med kopplingen till Nestlé?
– Vi har inga Nestlé-näringsdrycker i lager här. Vi köper näringsdrycker från olika håll utgående från näringsdeklaration och behov, säger Sofie Öström.

Annika Orre