DELA

Giftiga cyanobakterier i Ivarskärsfjärden

Ålands hälso- och miljömyndighet, ÅMHM, gjorde igår ett inspektionsbesök vid Ivarskärsfjärden i Finström västra Bamböle och konstaterade då en kraftig blomning av cyanobakterier eller såkallade blågröna alger.
Vid närmare undersökning i laboratorium konstaterades att algsoppan med största sannolikhet är giftig.
ÅMHM berättar i ett pressmeddelande att det var en stugägare i västra Bamböle som i tisdags upptäckte en kraftig grön färg i vattnet, som drev in mot stranden från Ivarskärsfjärden.
Dagen efter, i onsdags, började stugägaren misstänka att färgen härstammade från någon form av utsläpp och kontaktade därför ÅMHM. Vid myndighetsinspektion togs vattenprover som idag har undersökts i laboratoriet.
”Vattenprovet konstaterades innehålla cyanobakterierna Aphanizomenon flosaquae, Nodularia spumigena och Anabaena, av vilka samtliga har förmåga att bilda toxiner, det vill säga gifter. Speciellt vid förekomst av Anabaena rekommenderas iakttagande av försiktighet. ” skriver ÅMHM.


Ännu i november
Enligt miljömyndigheten är algblomningar på hösten en normal företeelse och kan förekomma ända in i november.
Blomningarna uppträder ofta vid lugnt väder i skyddade vikar med högre ytvattentemperatur och dåligt vattenutbyte. De väcker ofta stor uppmärksamhet eftersom de har så starka färger, ofta i grönt och turkos.
”I strandkanten, på stenar och växter kan algmassan med sin blanka, nästan oljiga yta likna utspilld målarfärg.” skriver ÅMHM.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax