DELA

Full fart på tv-kursen

De stirrar koncentrerat på sina skärmar och vill inte störas av högt bredvid-snack. Utbildningen av de blivande tv-reportrarna vid Åland 24 pågår som bäst och de första inslagen kan ses på internet på måndag.
– Jag har aldrig tidigare upplevt ett så energiskt gäng och inte heller en så tajt tidtabell från skolning till skarpt läge, säger utbildaren Dennis Ersöz.
Det börjar dra ihop sig.
På måndag, om knappt en vecka, skall de första tv-inslagen, som producerats vid det nystartade bolaget Åland 24, läggas ut på internet. Inslagen kan också ses på iptv.
Bolaget ägs till hälften av P24 Media Ab och Nya Ålands tidningsaktiebolag och de anställda skall hålla till i två rum i bottenvåningen i tidningshusets norra flygel i Dalbo.
Det är minst sagt intensivt just nu. Inflyttningen och inredningen av utrymmena pågår samtidigt som skolningen av blivande tv-reportrar och reklamsäljare. Runt ett stort bord i det större rummet arbetar man koncentrerat med sina övningsuppgifter.

Välja rätt
Utbildningen med ledare från Stockholm inleddes förra veckan och går i turbofart. Lotta Hellman med journalistik och dramaturgi på sitt bord och Dennis Ersöz, som har hand om det tekniska, har engagerats och när de båda lämnade Åland förra tisdagen, efter två inledande kursdagar, gav de tv-gruppen en uppgift:
– Gör ett knäck, filma och intervjua, och nästa gång vi möts skall ni klippa ihop ert material till ett inslag.
Den uppgiften jobbar man med två dagar den här veckan under ledning av Dennis Ersöz.
Framför en av skärmarna sitter reportern Johanna Lindfors.
– Vi har 60-70 minuter material som skall klippas ihop till ett par minuter. Det är en utmaning att välja rätt och att få bra ljud och ljus, säger hon.
– Det är väldigt roligt men mycket att lära sig, säger Malin Lundberg som jobbar ihop med Johanna Lindfors.

Lättlärda
Dennis Ersöz är full av beundran för dem som nu går tv-utbildningen – de nyanställda reportrarna Lisa Bergqvist och Tomas Henriksson, frilansaren Kalle Fagerström och reklamsäljarna Malin From och Ronny Berglund. I utbildningen deltar också fyra redaktörer från Nya Åland – Ulf Weman, Malin Lundberg, Annika Kullman och Johanna Lindfors.
– Jag har aldrig tidigare haft elever som är så energiska och idérika. De är steget före ibland och vi har kunnat hoppa över ett par led i utbildningen, säger han.
Han har heller aldrig varit med om en så tajt tidtabell för skolningen, normalt brukar man ha några månader på sig och sedan smyga igång sändningarna.

Allt-i-allo-reportrar
Tanken är att reportrarna ska göra det mesta själva – intervjua, filma, ta inklippsbilder och sedan klippa ihop allt till en helhet och i snitt räknar man med en produktionstakt på ett inslag per dag och redaktör. Inslagen sparas sedan i ett arkiv på webben och nät-tittarna kan plocka fram dem ur arkivet och titta när de har tid.
– Det blir helt säkert en tuff arbetsuppgift i början men jag hoppas att reportrarna kan släppa tekniken och fokusera på berättandet och att satsa på rätt grejer, sådana som gör sig bättre i tv än i tidningen. Att intervjua en person i en soffa och göra ett inslag av det fungerar inte heller. Det är radio, inte tv, säger han.
Tv-publiken är inte lättflörtad i dag när utbudet är så stort.
– Man måste ge tittarna en upplevelse, något mer än andra medier kan ge. På så sätt kan man locka dem tillbaka, säger Dennis Ersöz.
Reportern Tomas Henriksson känner sig säkrare i kläderna efter några kursdagar.
– Jag börjar få ett grepp om uppgiften och det känns väldigt spännande. Jag har ingen journalistisk bakgrund och det har sina fördelar. Jag har en annan syn och kan ha en egen stil. Vi ska satsa på kvalitet men kan givetvis inte jämföras med till exempel TV4: s nyheter. Det här är lokal-tv och vi har inga mord och krig att rapportera om, säger han.

Reklam före
Marika Sundqvist, vd för Åland 24, inreder som bäst sitt kontor i det mindre hörnrummet. Här skall man även ha plats för en liten studio.
Hon säger att flera företag redan visat intresse för reklam i samband med tv-inslagen. Tv-reklam kan se ut på olika sätt men här blir det bland annat reklamsnuttar före varje nyhetsinslag.
Åland 24 är även på gång med en nyhetssändning på fast tid via Smedsböle-masten. När den satsningen kommer igång är inte spikat. Efter nyår är målet.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax