DELA

(fs) dryftar egen riksdagslista

Frisinnad samverkan ska på måndag, efter initiativ av Jörgen Strand, diskutera alternativet att bryta sig ur det borgerliga samarbetet och komma med en egen lista i riksdagsvalet.
En splittring av de borgerliga partierna kan ge riksdagsmandatet till socialdemokraterna, enligt Gun-Mari Lindholm (ob).
Näringsministern och vice lantrådet Jörgen Strand, som nyligen lämnat ordförandeposten i frisinnad samverkan, tar nu initiativet till en separat (fs)-lista i riksdagsvalet.
– Jag tycker att det är ett bättre alternativ eftersom vi då kan föra fram vår egen politik.
Vad talar emot en egen lista?
– Det kan bli problem att få ihop kandidater.
Kommer du själv att kandidera?
– Ja, om vi har en egen lista.
Att ett (fs)-avhopp skulle gynna socialdemokraterna i valet lägger han inte speciellt stor vikt vid.
– Man måste alltid tro på sin egen politik.
Jörgen Strand sticker inte under stol med att han inte är nöjd med kandidaterna på den borgerliga listan.
– Jag skulle ha velat att alla satsade med sina ledande politiker.
Han tycker inte heller om att samarbeta med liberalerna som han anser bedriver vänsterpolitik.


Möte avgör
De frissinnade har i dag ingen egen riksdagskandidat på den gemensamma borgerliga listan och även nuvarande ordföranden Johan Ehn ser fördelar med en egen lista.
– Det skulle ge oss en möjlighet att lyfta fram vår egen poltik, men vi måste väga det mot att ha Åland bästa framför ögonen och säkra ett borgerligt mandat. För varje steg vi tar från att samla de borgerliga rösterna ökar risken för att socialdemokraterna tar hem mandatet.
Johan Ehn vill inte i det här skedet kommentera Jörgen Strands alternativ närmare.
– Vi ska diskutera riksdagsvalet på styrelsemötet den 29 januari. Vi har ingen egen stark kandidat och vi bör fundera över hur vi bäst kan tillgodogöra oss valet ur partiets och landskapets synvinkel.


Vingligt parti
Obunden samlings partiordförande Gun-Mari Lindholm gillar inte näringsministerns utspel och tankarna på en separat (fs)-lista.
– Det här förvånar mig storligen. Jörgen Strands agerande ger känslan av en sur gubbe som pluppar upp och vill vara med och leka. Men vill de frisinnade vingla på så är det deras beslut.
Gun-Mari Lindholm tror att det borgerliga samarbetet kommer att hålla, men hon är bekymrad över konsekvenserna om de frisinnade väljer att gå sin egen väg.
– Det skulle ha stor betydelse för de röster som vi tror att vi har. Hoppar (fs) av samarbetet betyder det att man spelar spelet rakt in i sossarnas famn.
Även liberalernas ordförande Viveka Eriksson tycker att Jörgen Strands initiativ är underligt.
– Jag tycker att det är märkligt att de frisinnade först är med och arbetar fram ett samarbete och ett manifest och sedan kommer enskilda politiker med egna utspel.


”Mycket besvikna”
Viveka Eriksson utgår ifrån att samarbetet ska hålla men om det spricker så ska i alla fall resterande tre partier hålla ihop, om liberalerna får bestämma.
Även centerns vice ordförande Veronica Thörnroos tror att samarbetet fortsättar även efter de frisinnades styrelsemöte.
– Vi skulle bli mycket besvikna om de hoppade av på slutrakan.
På den borgerliga listan kandiderar Magnus Lundberg (c), Roger Eriksson (lib) och Elisabeth Nauclér som nominerats av de obundna. Socialdemokraterna ska ställa upp med en egen lista, men har ännu inte nominerat några kandidater.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax