DELA

Frukostgänget om Wiklöfs storköp i ÅTT

– Ge ut tidningen alla dagar, varannan dag Nya Åland och varannan dag tidningen Åland. Då måste alla prenumerera på båda!
Det var den radikalaste idén för tidningssamarbete som Nya Åland hört hittills.
Snacket går nu om Anders Wiklöfs storaffär i Ålands tidningstryckeri ÅTT. I tisdags blev det ju klart att han tillsammans med Ben Lundqvist köpt Baltic Tradings 25-procentiga innehav.
Anders Wiklöf äger sedan tidigare några procent av ÅTT. Han är med andra ord en större ägare i ÅTT än vad han är i Nya Åland.
Vad betyder det? Är det bra eller dåligt?
Medlemmarna i frukostgänget kring runda bordet i Café Kringlan har, som vanligt, åsikter. Gänget har samlats i många år för att ventilera dagsaktuella saker, och det har man gjort också nu.
Så här säger Sven ”Svante” Lemberg, Mariehamn.
– Om det talas om Wiklöfs köp? Jo du, det är dagens samtalsämne överallt, sa han i går.


”Samma gubbar”
Han redovisar gärna sin personliga åsikt:
– Vi ska ha två tidningar. Vardera tidningen ges ut varannan dag, sju dagar i veckan. Då måste läsarna ha bägge tidningar, det går inte att välja bort någon för då är man utan nyheter varannan dag. Jag tycker att det är vansinne att sitta och läsa två tidningar med ungefär samma innehåll. Grundmaterialet är samma. Samma gubbar åker för fortkörning i båda tidningarna och samma människor dör i bägge.
”Med mitt recept får vi också en söndagstidning”, konstaterar han.
– Och annonsörerna skulle förstås annonsera i bägge tidningar, samtidigt som prenumerationspriset kunde sänkas.
Har du tipsat Wiklöf om det?
– Jo, nog har han fått tipset. Och själv får jag väl säga som förra statsministern Lipponen, att jag får alltid rätt till slut!


Tidningen tidigt
Bengt Granberg, Eckerö, hoppas mest på att Wiklöf som ny storägare i ÅTT får ordning på samdistributionen av tidningarna till landsbygden.
– Som det är nu får vi inte tidningarna förrän klockan tolv på dagen. Landsbygden diskrimineras. Men jag tror att Wiklöf fixar det så att också vi som bor på landet får tidningarna klockan 7 på morgonen. Gör han det så blir jag jättenöjd!
Varför tror du att Wiklöf köpt ÅTT-aktierna?
– Han vill väl helst äga så mycket som möjligt, antingen för att utöva makt eller tjäna pengar. Eller både ock.
Även Erik ”Säljis” Ahlström är en av runda bordet-medlemmarna. Han förstår inte riktigt varför Wiklöf vill vara med och äga båda tidningarna.
– Han vill väl att dom ska skriva vackert om honom. Men mest har det snackats om att Wiklöf har lurat Ben att vara med.


Vill rationalisera
Leif Johansson, ”gängmedlem” också han, tror att en viss förändring kan komma att ske.
– Det kan man väl vänta sig. Det beror på vad Wiklöf har för avsikt, och det vet man ju inte ännu.
Leif Johansson förmodar att Wiklöfs intention är att rationalisera för att få ner kostnaderna.
– Visst är det bra med konkurrens mellan tidningarna, men kanske striden slutar nu. Fast personalen skulle säkert vilja fortsätta vara åtskils, det var ju därför man gick en gång i tiden. Nya Åland har varit en frisk fläkt, och är den bästa tidningen för tillfället.
Kanske Wiklöfs insteg i ÅTT i själva verket är ett försök att rädda den tidningen, spekulerar han.
– Aktieförvärvet kan kanske bli ett lyft för tidningen Åland. I dag är det nog så att ingen klagar på Nya Åland. Ni har faktiskt varit enormt duktiga, för uppgiften har inte varit lätt!

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax