DELA

Frimärken som pryder nästa års post

Med hjälp av frimärksrådet har Posten Åland tagit fram 2009 års frimärken.
Bland det som kommer att pryda vykort, brev och paket nästa år syns bland annat motiv från öspelen, litteraturdagarna och olika jubileum som rör Åland.
Det mest genomgående temat för Posten Ålands frimärksprogram 2009 är jubileum. Året börjar med att det var 100 år sedan elektriciteten kom till Åland och att det är 200 år sedan Åland blev en del av Ryssland.
Senare under året firas att det bland annat att det är 100 år sedan första biovisningen på Åland ägde rum och att det var 50 år sedan som premiärturen med SS Viking gick över Ålands hav.
– Det var egentligen inte tanken att det skulle bli just jubileum utan det råkade bara bli så för 2009. Vi försöker först och främst få en bra spridning vad gäller motiv och tekniker och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Katja Rikberg, informatör på Posten Åland.

Alla inte färdiga
Nytt för 2009 är en serie motiv av passagerarfartyg som inleds med SS Viking och Viking Lines nya fartyg ADCC. Båda målade av Håkan Sjöström, samme konstnär som gjorde illustrationerna till Nya Ålands sommarserie med fartygsporträtt. Två nya fartyg kommer sedan att presenteras varje år.
Serien natur och miljö från de åländska kommunerna som funnits med sedan 2004 fortsätter även under 2009. Det är motiv från Saltvik och Föglö som ska pryda 2009 års variant, och fotograferna bakom är Andy Horner och Kjell Söderlund. De märkena ska lanseras den 16 september, men är i nuläget inte klara.
Inte heller julfrimärkena som ges ut 9 oktober 2009 är klara. Linn Dahlbom heter konstnären som står bakom den utgåvan.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax