DELA

Fotbollslag räddar gäddfestival

Efter en tid av osäkerhet står det nu klart att det blir gäddfestival i Vårdö Sandösund även denna höst.
– Fotbollssektionen i IF Fram ställer upp och tar hand om invägningen, säger arrangören Olof Salmi, som anser att tävlingarna är viktiga för att hålla koll på fiskebestånden.
Den åländska fisketävlingshösten består traditionellt av fyra större tävlingar. Det börjar med Brändö fisketävling i början av september, sedan följer Getadraget, Bovikshugget och till slut Sandösunds gäddfestival.
I år fanns dock risken av det inte skulle bli något avslut i Vårdö, eftersom arrangören Olof Salmi kände att det saknades engagemang för tävlingen. Men efter kontakt med Saltviksklubben IF Fram, som ställer upp med personer som sköter invägningen av fångade gäddor, kan Salmi komma med glädjebesked för intresserade fiskare.
– IF Fram har hand om invägningen i två båtar, en på östra och en på västra sidan. Och därtill kommer vi att ha en stationär invägningsstation på Alören, säger Olof Salmi, som påminner om att alla deltagare därför behöver ha ett tillräckligt stort kärl eller en nätsäck med sig där fångsten kan förvaras i väntan på invägning.

Släpper fisken
Vårdötävlingen har varit en catch&release-tävling, alltså att fångade gäddor släppts tillbaka, i tre år.
– Motståndet som fanns mot catch&release börjar ge med sig, och det är även rätt väg att gå med tanke på fisketurismen.
Enligt Olof Salmi brukar gäddfestivalen locka ett 40-tal lag med cirka 100 deltagare totalt.
– Det är ungefär vad tävlingsområdet tål och samtidigt vad som behövs för att tävlingen ska gå ihop ekonomiskt. Så klart kommer även IF Fram att få sin del i år.

Oklart med ÅM
Tidigare var ju Sandösund finalen i Gäddfiske-ÅM. Hur blir det med det i år?
– Det var Per-Olof Björke som drog i gång det via sitt företag, men när han lade av har det hela sakteliga runnit ut i sanden. Det skulle behövas en eldsjäl för ÅM och jag efterlyser en ny diskussion, till exempel nu i samband med tävlingen, säger Olof Salmi.
I helgen är det dags för Bovikshugget i Hammarland, innan det nästa lördag är tävlingsdags i Sandösund. Deltagaranmälan görs i fiskebutikerna.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax