DELA

Förvaltningschefen: Finns tillräcklig misstanke om brott

– Alla jurister som tittat på ärendet anser att det finns tillräckliga misstankar om brott för att en polisanmälan ska vara motiverad. Misstankarna gäller brott mot tjänsteplikt och missbruk av förtroendeställning, säger förvaltningschef Arne Selander om Skarven-soppan.
Nya Åland talade med förvaltningschefen i går efter att kraven på att han ska ta tillbaka polisanmälan blivit allt hårdare från både minister- och lagtingshåll inom Centern.
Går det att ta tillbaka polisanmälan av Skarven-ärendet?
– Det är klart att det går, men jag förstår inte varför jag skulle göra det. Det åligger mig som förvaltningschef att vidta de åtgärder som behövs när man har gjort en granskning och i det ingår att polisanmäla om det finns orsak till det.

”Systematisk nonchalans”
Faktum är, säger han, att det handlar om väldigt stora överskridningsbelopp.
– Det har funnits en systematisk nonchalans kring hur regelverket efterlevs. Lagtinget har i olika omgångar beviljat medel, och före den andra tilläggsbudgeten i höstas hade 13,7 miljoner euro beviljats för Skarven. Enligt granskningen som har gjorts hamnar den totala prislappen kring 16 miljoner euro. Nästan en miljon är sådant som bokförts på annat konto – personalens resor, boende och bilar som helt säkert har behövts – när det borde ha belastat projektets konto.
Förvaltningschefen konstaterar att när det handlar om så stora belopp, drygt 2 miljoner euro i överskridningar, så räcker det inte med administrativ översyn eller disciplinära åtgärder mot någon enskild tjänsteman.
Läs mer i papperstidningen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax